Tilsynelatende har regjeringen sitt på det tørre. Bare i budsjettet til Klima- og miljødepartementet brukes ordene «grønt» eller «grønn» hele 67 ganger.
Formuleringer som «et grønnere samfunn», «grønn konkurransekraft» og «grønne veivalg» florerer i pressemeldinger som ble sendt ut i går og i flere av departementenes budsjetter.
I sin finanstale for Stortinget i går formiddag lovte finansminister Siv Jensen (Frp) dessuten at regjeringen vil trappe opp det grønne skiftet ved omlegginger i skatte- og avgiftssystemet, satsing på jernbane og økte bevilgninger til klimafondet.
LES OGSÅ: – Regjeringen er naturfiendtlig
– Viser at de ikke forstår
Men miljøbevegelsen lar seg ikke overbevise av repeteringen.
– Regjeringen hadde tidenes mulighet til å satse på klima og miljø, men den har de forspilt. De viser nå tydelig at de ikke forstår hva grønn omstilling betyr i praksis, sier generalsekretær Nina Jensen i WWF-Norge.
Også Bellona-leder Frederic Hauge ser nå svart på mulighetene for en snarlig grønn omstilling, etter det Høyres klima- og miljøminister og resten av regjeringen la på bordet i går.
– Tine Sundtoft sa i fjor at Norge skulle ta på seg den grønne ledertrøya i klimakampen. Nå ser det heller ut som om regjeringen har skiftet til helsetrøye, satt seg i sofaen og tror grønn omstilling er reality-TV vi ikke må forholde oss til, sier Hauge forarget.
Framtiden i våre hender mener det regjeringen har lagt fram er «nok et grått budsjett».
– Regjeringen er direkte frekk når den påstår at dette er et budsjett for grønn omstilling, sier FIVH-leder Arild Hermstad.
Leder for Greenpeace i Norge Truls Gulowsen er også svært negativ til statsbudsjettet.
– Det virker som om statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen ikke har fått med seg at de selv sier at landet trenger en omstilling, sier han.
Marius Holm i miljøstiftelsen Zero følger opp med å konstatere at «regjeringen leverer ikke på nødvendig grønn omstilling».
LES OGSÅ: Vil ta vekk støtten til miljøbevegelsen
Snøskutere
I budsjettet til Klima- og miljødepartementet er det ramset opp åtte «viktige prioriteringer» for Tine Sundtofts departement. Blant disse er 4,2 millioner kroner til oppsyn og kontroll av motorferdsel i utmark, altså kontroll av snøskuterkjøringen som regjeringen selv har åpnet for, til tross for massive protester fra mange hold.
Til både klimatiltak i skog og myr, fartøyvern og oppfølging av biogasstrategien er det satt av titall millioner.
Opprydding av forurensning i Puddefjorden, i statsminister Erna Solbergs hjemby Bergen, er likevel det av de prioriterte tiltakene som får mest penger, med 75 millioner kroner.
LES OGSÅ: Sivs oljesmurte skatteplan
– Av de verste budsjettene
I budsjettet til Sundtoft er det også ramset opp 18 viktige prioriteringer med «tydelig klima- og miljøgevinst» i andre departementer.
Blant disse er 214 millioner kroner til tiltak for gående og syklende, nær 1,4 milliarder til drift og vedlikehold av jernbanen og 14,25 milliarder i kapitalinnskudd til klimafondet.
Dette demper på ingen måte Nina Jensens raseri.
– Når det gjelder klima og miljø er dette et av de verste statsbudsjettene jeg noen gang har sett, sier WWF-Norges generalsekretær.
Her er noen av hennes ankepunkter:
• Regjeringen skriver selv at de norske klimagassutslippene vil øke med 2 prosent fram til 2030.
• Det kuttes både i skogvernet og regnskogsatsingen.
• Regjeringen varsler en fortsatt storstilt satsing på olje og gass.
Også Arild Hermstad i Framtiden i våre hender reagerer sterkt på at regjeringen fortsatt vil satse fossilt.
– De positive tiltakene, som styrkingen av klimateknologifondet, redusert elavgift for batteriferger og skattefradrag for husholdningene ved energieffektivisering, blir motvirket av fortsatt storsatsing på veibygging, billigere bensin og fullt trøkk på olje og gass, mener Hermstad.
LES OGSÅ: Solvik-Olsen bevilger millioner til omstridt E18-utbygging
– Klima og miljø vinneren
Høyres klima- og miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup, mener derimot at klima og miljø er vinneren i årets budsjett.
– Økningen i Klima- og miljødepartementets budsjett på 10,2 prosent viser at klima og miljø er høyt prioritert av vårt parti og denne regjeringen, skriver Astrup i en epost til NTB.
– Siden Høyre-Frp-regjeringen overtok, er Klimateknologifondet nesten doblet i størrelse, og dette vil stimulere til flere grønne arbeidsplasser, ny aktivitet og teknologiutvikling som bidrar til nødvendig omstilling, mener han.