Innenriks

– Ungdom taper

Unge rammes hardest av økt arbeidsledighet, sier LO, og advarer mot en tapt generasjon i arbeidslivet.

– Ungdom blir hardest rammet av arbeidsledigheten, sier ungdomssekretær i LO, Kent-Rune Pedersen.

Ledigheten i Norge vokser, og ifølge Dagens Næringsliv kan 130.000 i Norge være arbeidsledige innen året er omme. Der arbeidsledigheten er høyest er hos unge mellom 15 og 24, ifølge SSB. Ifølge tall fra Nav for mai er 23.000 nordmenn mellom 15 og 29 år registrert som arbeidsløse.

Ifølge Nav har antallet registrerte arbeidssøkere under 25 år gått noe ned siden samme tid i fjor, mens ifølge SSBs arbeidskraftundersøkelse fra 1. kvartal i år er det hos unge fra 15-24 at arbeidsløsheten er høyest, på 9,4 prosent. Det er ti ganger så høyt som for de over 54 år. SSBs tall viser at 35.000 færre unge har jobb nå sammenlignet med 2013.

LES KOMMENTAR: 114.000 er uten jobb

Søkt over 30 jobber

– Vi kan slå fast at det er veldig mye vanskeligere å få jobb nå enn for få år siden. Ungdom er en gruppe som er veldig sårbare. Særlig de som allerede er utenfor opplever det som vanskeligere å komme inn, sier ungdomsrådgiver Pedersen i LO.

Han jobber tett på ungdomssekretærene, som snakker med ungdom i arbeidslivet hver dag. Og tendensen er tydelig mener han: Det blir tøffere og tøffere for ungdom å komme seg inn i arbeidslivet, en erfaring flere har gjort seg.

Midt i Oslo sentrum ligger UngInfo, et kontor som hjelper ungdom med spørsmål om ting som utdanning og arbeid.

Avdelingsleder Trym Nohr Fjørtoft forteller til Dagsavisen at hans inntrykk er at det har blitt vanskeligere for ungdom å komme seg inn på arbeidsmarkedet nå enn for få år siden.

– Vi har ingen tall, så det blir litt anekdotisk, men jeg har inntrykk av at det er flere nå som må gå lenge før de får jobb. Det er ikke bare å gå til Narvesen eller Carlings og bli ansatt, man må virkelig jobbe for jobben. Det er noe vi har sett mer av i det siste, sier Fjørtoft, og legger til:

– Mange av dem som kommer til oss har søkt over 30 jobber uten å få napp. Det er et tegn på at det er vanskelig.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Europeiske tilstander

Samtidig som ungdomsledigheten i Norge stiger, er vi fortsatt milevis unna tilstandene i flere europeiske land. Ser vi til Sverige var 23.9 prosent av unge uten ved utgangen av april, og i Hellas og Spania står over halvparten av unge under 25 år uten jobb.

Pedersen i LO er klar på hva det største problemet med økt ungdomsledighet er.

– Faren er at man kan få en depresjon for en hel generasjon, som vi ser i land rundt oss.

LES OGSÅ: Krisemøte i vest

Spår oppgang – for noen

Situasjonen vil bli verre, før den blir kraftig forbedret.

Av Pål Karstensen

Det var oljeanalytikernes spådom til de 28 kommunene på gårsdagens oljemøte i Stavanger. Ordfører Christine Sagen Helgø (H) ledet i går det mye omtalte «krisemøtet» i anledning nedgangen i oljesektoren. På plass var representanter fra 28 kommuner og stort sett det som kunne krype og gå fra næringslivet i regionen.

Oljeanalytiker Jarand Rystad i Rystad Energi spår en «all-time high» for baseaktivitetene på midten av 2020-tallet, og tror oppgangen kan starte allerede neste år. For noen.

– Produksjonen kommer til å vokse, prisene kommer til å gå opp, kostnadene ned og investeringen øker igjen i 2016-2017, sier Rystad som tror oljeselskapenes inntekter om ti år vil være høyere enn noen gang.

Derfor ber han nå politikerne om å tørre å tro på prognosene.

Mer fra Dagsavisen