Innenriks

Rødt utestengt fra partilederdebatt

VALG15: Det er udemokratisk av NRK å stenge Rødt ute fra partilederdebatt og valgomaten, foran høstens kommunevalg, mener partileder Bjørnar Moxnes. Oppslutningen er for lav, svarer NRK.

 NRK behandler oss som bygdelista til Hamar, når faktum er at vi vil ligge på vippen i flere storbyer etter høstens valg, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagsavisen.

Han synes ikke det gir mening at partiet Rødt ikke skal få stille i NRKs partilederdebatt, eller være en del av den populære valgomaten, der en som velger kan teste hvilke parti en er mest enig med.

– Ingenting tilsier at vi skal utestenges. Forrige kommunevalg var vi med på valgomaten, og vi stiller ikke færre lister i år – vi stiller med flere. Vi har heller ikke lavere oppslutning enn i 2011, hevder Moxnes.

– Følger regler

Politisk redaktør i NRK Kyrre Nakkim opplyser om at de har sett på flere faktorer før de avgjorde at Rødt ikke skulle være med på partilederdebatten og valgomaten på lik linje med partiene på Stortinget.

 Vi har gjennomgått våre regler og funnet at Rødt faller utenfor denne gangen. Da har vi både sett på det faktum at de ikke har en møtende representant på Stortinget, og heller ikke ser ut til å få det med det første. Vi har også sett på hvordan de gjør det på målingene, sier Nakkim til Dagsavisen.

Han sier samtidig at beslutningen ikke er hugget i stein.

– Om vi ser at velgermassen endrer seg betydelig vil vi åpne for å gjøre en endring i dette tilfellet, slik vi tidligere har gjort med Miljøpartiet De Grønne (MDG), sier han.

– Henger ikke på greip

Moxnes mener begrunnelsen til rikskringkasteren ikke holder mål.

– Jeg er faktisk ganske sjokkert over behandlingen vi får fra NRK. Når vi spør hvorfor de kun vil ha med stortingspartiene når dette er et lokalvalg, er svaret: Fordi de sitter på Stortinget. Når vi spør hvor høy oppslutning vi må ha for å komme med, får vi heller ikke en konkret tall.

Han forklarer at både partilederdebatten og ikke minst valgomaten er viktige arenaer for Rødt, som sliter med få ut politikken sin til folk.

– 800.000 tok valgomaten sist valg. Den er svært populær, og mange ble overrasket over at de var enig med Rødt når de tok den, sier Moxnes.

Følg oss på Twitter og Facebook!

– Blir flere debatter

Han viser til at 70 prosent av velgerne i Norge har muligheten til å stemme på Rødt ved årets kommunevalg, og mener derfor at det udemokratisk av NRK å utelate partiet fra disse arenaene.
– Og vi er større enn SV i Tromsø.
Nakkim på sin side understreker at partilederdebatten kun er én debatt.

– Vi skal ha en rekke lokale debatter gjennom valgkampen der Rødt kan stille.

Mer fra Dagsavisen