Innenriks

- Helt uaktuelt å frede Arktis

Frp vil ikke være med på å frede Arktis for oljeboring, slik Venstre søndag vedtok på sitt landsmøtet.

Av Sofie Prestegård og Marie Melgård

Det skulle ikke gå mange timene etter at Venstres landsmøte hadde vedtatt at de vil frede Arktis, før samarbeidspartiet Frp rykket ut.

- Det er helt uaktuelt å frede Arktis så lenge Frp sitter i regjering, sier nestleder i næringskomiteen Øyvind Korsberg til Dagsavisen.

Les også: Vil frede Arktis og skattelegge oljen

- Et skritt i feil retning

Han reagerer på Venstre bestemmer seg for å vedta noe slikt i en usikker tid for petroleumsindustrien.

- Det oljenæringen nå trenger er forutsigbarhet. Det å frede Arktis vil være et skritt i feil retning. Verden trenger energi, og Norge driver olje- og gassvirksomhet med verdens strengeste miljøkrav. Det skal vi fortsette med å gjøre, sier Korsberg, som selv er fra Tromsø der Venstre holder sitt landsmøte.

Han viser til at Venstre allerede har fått gjennomslag for å frede områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring denne perioden.

Radikalt

Det var Venstre-toppene Ola Elvestuen og Rebekka Brosch, sammen med Venstre-nestor Odd Einar Dørum som sto for  forslaget som ble banket gjennom i dag.

Melk-og-honning-fylket Rogaland har lenge nytt godt av høy oljeaktivitet i Nordsjøen. Åpningen av Barentshavet skulle markere startskuddet for Nord-Norges oljeeventyr.

Derfor vedgår Borsch at forslaget om å frede Arktis er radikalt.

– Jeg skjønner at noen vil oppleve det som provoserende, og som en trussel mot norske arbeidsplasser. Ja, det står om norske arbeidsplasser, men det står også om kloden vår. Hvis ikke vi som verdens rikeste land kan ha råd til å la oljen ligge – hvordan skal vi få andre land til å begrense seg? spør hun.

Oljekompromiss

Elvestuen og Borsch to sto også sammen om å strupe skattefordelen til oljenæringa. De ønsket at satsen på den såkalte friinntekten til oljenæringen, skulle redusere fra dagens 5,5 prosent, til 2 prosent.

Det skapte strid innad i Venstre, og ble gjenstand for debatt. Sju av Venstres fylkeslag ønsket ikke at partiet skulle gå inn for å redusere satsen på friinntekten. I hvert fall ikke med til 2 prosent.  De ønsket heller ikke at partiet skulle kalle dagens skatteordninger for subsidier.

- Det siste året har det forsvunnet tusenvis av arbeidsplasser langs kysten. Ja, vi drømmer alle om grønne arbeidsplasser. Her blir kompetansen i oljenæringen viktig. Men en omstilling må skje gradvis, og dette skatteforslaget er vanvittig, sa fylkesleder i Rogaland Venstre, Kjartan Alexander Lunde fra talerstolen.

Til slutt var det vestlandsfylkene som vant frem: Partiet endte med en uttalelse om å redusere friinntekten, uten å tallfeste hvor mye den skulle reduseres med, og ble enige om å utrede hvilken påvirkning letestøtten har på kostnadsnivået og leteaktiviteten på norsk sokkel.

Mer fra Dagsavisen