Innenriks

Jensen vil ikke gi asylbarn-forskrift tilbakevirkende kraft

KrF har stilt ultimatum om at asylbarn og deres familier som ble sendt ut i fjor høst, får søknaden vurdert på nytt. Frp-leder Siv Jensen sier det er uaktuelt å gi forskrifter tilbakevirkende kraft. Og statsministeren vil ikke si noe.

Av Jon Even Andersen

Det er opp til regjeringen å løse striden med samarbeidspartiene om asylbarna, fastslår partilederne i KrF og Venstre.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) slipper med knapp margin unna mistillit fra samarbeidspartiene når kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget tirsdag leverer innstillingen etter høringen om utsendelser av lengeværende asylbarn.

Men når det gjelder samtalene om å gjenåpne sakene til asylbarna som ble returnert i fjor høst, er det blitt iskaldt mellom regjeringen og samarbeidspartiene.

Les også: Fnyser av KrFs ultimatum

«Enkelte i Frp»

Frp-leder Siv Jensen ga KrFs asylultimatum en kald skulder i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen. KrF-leder Knut Arild Hareides respons er heller ikke preget av hjertevarme. I sin kommentar omtaler han Jensen bare som «enkelte Frp-ere».

– Vi er rett og slett uenige om hvorvidt forskrifter skal ha tilbakevirkende kraft. Jeg konstaterer at KrF og Venstre mener det, Frp er uenig, sa Jensen.

I tillegg viste hun til asylavtalen som hun mener er «balansert», og ikke minst at regjeringen har fulgt den opp «på en god måte».

– Jeg har registrert det enkelte Frp-ere har sagt. For meg er det naturlig å kommentere når regjeringen svarer på den forventningen KrF og Venstre har kommet med, sier Hareide til NTB.

Standpunkt kjent

Hareide mener det ikke er grunn til å kommentere saken ytterligere, og viser til at hans budskap ble klart levert i talen til landsstyret fredag.

Heller ikke Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er grunn til å gå flere runder nå.

– Justisministeren vet veldig godt hva vi synes han burde ha gjort. Det samme gjelder for statsministeren. Vi sitter ikke nå i forhandlinger med regjeringen. Vi sitter og venter på at de skal rydde opp. Det trenger de ikke vår hjelp til, sier hun til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) ville ikke gå inn i diskusjonen tirsdag.

– Jeg har tenkt å si akkurat det samme som jeg sa i går – jeg har ikke tenkt å diskutere dette i mediene, sier hun til NTB.

KrF utvider kravet

Samtidig velger KrF å stramme grepet ytterligere i den delen av asylsaken som denne uken skal behandles i kommunalkomiteen.

Torsdag skal komiteen etter planen levere innstilling etter at SV har foreslått at sakene til alle lengeværende asylbarn som ble returnert i fjor, må behandles på nytt. KrF vil sette startpunktet til 1. juli i fjor – men velger nå å inkludere alle saker til dags dato.

– Vi kan ikke risikere at noen som kunne ha fått blitt, ikke blir inkludert i gjennomgangen, sier KrFs Geir S. Toskedal til Bergens Tidende. Han er saksordfører for behandlingen av forslaget fra SVs Karin Andersen.

Avisen skriver at justisministeren i et brev til komiteen 24. februar aviser alle varianter av fornyet behandling for asylbarna.

Betviler argumentet

«Utgangspunktet i forvaltningsretten er at et regelverk gjelder fram til det blir endret. Forslaget vil således avvike fra det som er vanlig i saker hvor regelverk endres», heter det i Anundsen brev.

Også statsministeren har gjort det klart at hun sliter med å gi en forskrift tilbakevirkende kraft. Men i samarbeidspartiene oppleves dette argumentet – i denne saken – som svakt og vikarierende.

– Vi mener at det er en feil som er begått og som er beklaget. Da er det neste naturlige skrittet å rydde opp, sier Venstres Abid Raja. (NTB)