Innenriks

Tjukkasfrelst helseminister

– Det er fryktelig glatt i Ekholtveien, for der ligger det igjen mange hundre kilo med fett.

– Nei, du får ikke en refleksvest i størrelse small. Det går ikke an å bruke small og være tjukkas, spøker tjukkas-general Jan Ellefsen.

De ler mer enn de prater. Tjukkasgjengen er samlet ved Ryggeheimen ved Moss for å «prikke inn formen» før turen med helseminister Bent Høie i dag. Fire år etter at tjukkas-general Jan Ellefsen og et par kompiser bestemte seg for å begynne å gå litt, for liksom å bli kvitt det «verste» magefettet. Lite visste de da om at dette var starten på en folkebevegelse med rundt 30.000 aktive gående landet over – og som helseministeren mener er løsningen på hele Norges folkehelseproblem.

– Mye viktigere enn Birken, sa Høie og flesket til mot «Birken-Støre» i VG i går. For Høie mener at den tidligere helseministeren bidrar til å gjøre terskelen for å komme seg opp av sofaen høyere, når han stiller til start i helgens mye omtalte skirenn.

Folkehelsa seiler akterut

Ja, vi blir feitere, sykere og mer inaktive. Fra 1985 til 2008 er menn i snitt blitt 6,5 kilo tyngre, mens kvinner bærer på 5,5 kilo mer. Det sier helsemyndighetene.

g bare én av fem av oss voksne klarer å nå opp til myndighetens minimumsanbefaling om minst 30 minutter fysisk aktivitet daglig.

– Dessverre seiler folkehelsa vår akterut. Vi har for stillesittende liv og trenger å komme oss ut på tur, sier Høie.

Vi drukner nesten i råd og tips om hvordan vi skal komme oss i form. Høie mener noe av problemet ligger nettopp her.

– Anbefalinger og råd fra helsemyndighetene kan virke litt strenge, og det blir for mye. Vi må ikke legge lista så høyt at vi skremmer folk tilbake i sofaen igjen, sier han, og fortsetter:

– Det er her Tjukkasgjengen kommer inn. De er løsningen på folkehelseproblemet. De har et opplegg som alle kan være med på, de legger stor vekt på det å være sammen, og ikke minst tar de ikke seg selv så veldig høytidelig, sier helseministeren.

Den høye dørterskelen

Vi vet at de som er i dårlig fysisk form har dobbelt så stor risiko for å dø av kreft og hjerte- og karsykdommer sammenlignet med dem som er middels aktive. Likevel er det altså bare én av fem av oss som beveger oss nok.

– Dørterskelen er høy. Det er vår oppgave å gjøre den så lav som mulig, og samtidig morsom å komme seg over. Alle som går sammen med oss, får en refleksvest. Da vet vi at de som møter opp uten vest er nye, og at vi må ta ekstra godt vare på dem, sier tjukkas-Ellefsen.

Noen har nok med et par hundre meter, mens andre kommer med pulsklokke. Men ingen går alene.

Et rikere liv

– Jeg tror mange Tjukkasgjenger rundt om i landet har avlastet den lokale psykologen, sier Frank Skjærbekk, og resten av Tjukkasgjengen bryter ut i latter. Igjen. Men det er egentlig blodig alvor.

– Vi får e-post fra folk som endelig har kommet seg ut. Det kan være uføre med dårlig råd, eller ensomme som har fått seg venner og noen å prate med. Vi vet at mange av tjukkasene har fått et mye bedre liv, og det er egentlig det dette handler om, sier Ellefsen.

Nå håper tjukkasene at Høie vil lytte til deres oppskrift.

– Myndighetene bruker millioner på tiltak som ikke virker. Vi bruker penger på refleksvester, og det fungerer. Initiativet må komme fra folket, sier Skjærbekk.

Mer fra Dagsavisen