Innenriks

Forhandler om asylbarna

Før gjenforeningen i Nydalen har det vært hektiske forhandlinger mellom regjeringen og støttepartiene om en løsning for å hente hjem asylbarn.

Av Håvard Therkelsen og Marie Melgård

I dag klokken 12.30 samles regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og støttepartiene Venstre og KrF i Nydalen halvannet år etter at de undertegnet samarbeidsavtalen som sikret Erna Solberg regjeringsmakt.

Målet med møtet er å forbedre samarbeidet mellom partiene, særskilt i forbindelse med årets budsjettforhandlinger.

For det siste året har det stormet rundt det borgerlige samarbeidet:

Budsjettutfordringer og kraftige angrep fra Frps nestleder Per Sandberg på KrF har skapt dårlig samarbeidsklima. Men den verste verkebyllen har vært bråk om asylbarn, kritikk og kontrollsak mot justisminister Anders Anundsen (Frp).

Dagsavisen vet at det er jobbet intenst med å få til en politisk løsning på asylbarn-saken for å bringe ro i de borgerlige rekker. Det bekrefter flere kilder overfor Dagsavisen.

Les også: Truer med å trekke asylavtalen

Hemmelig møte

Torsdag forrige uke var det forhandlingsmøte med Justisdepartementet og støttepartiene for å forsøke å komme til enighet.

Flere sentrale kilder opplyser også til Dagsavisen at det har vært kontakt mellom regjeringen og støttepartiene gjennom helgen, og at det har vært bevegelse i forhandlingene.

Ny vurdering

KrF og Venstre ønsker at lengeværende asylbarn, som kunne ha blitt omfattet av den nye forskriften man ble enige om i fjor høst, men som ble sendt ut før den trådte i kraft, skal få sakene sine vurdert på nytt.

Etter det Dagsavisen forstår, er det ikke snakk om å «hente hjem» alle barn som er sendt ut, men at sakene blir prøvd i Norge. De som får opphold på grunnlag av det nye regelverket, skal få returnere til Norge.

Les også: Hemmelig møte hos Solberg

Nydalen

Etter det Dagsavisen forstår, har det vært et ønske om at de fire partiene skal legge fram en konkret asylbarn-enighet i Nydalen i dag for å sette strek over den siste tidens samarbeidsproblemer og «ta lurven av» kontrollsaken mot Anundsen. Da Dagsavisen gikk i trykken, ville ingen imidlertid bekrefte at avtalen var ferdig forhandlet.

Les også: – Mulig å hente hjem asylbarn