Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) hadde hemmelig møte med Venstres og KrFs ledere før Anundsen må svar for seg om asylbarnsaken i kontrollkomiteen på Stortinget. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Hemmelig møte hos Solberg

Tre dager før asylhøringen kalte regjeringen inn til hemmelig krisemøte om asylavtalen med KrF, Venstre og justisminister Anders Anundsen (Frp).

 

Av Marie Melgård og Håvard Therkelsen

Dagsavisen kan avsløre at statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anundsen tirsdag ettermiddag tok initiativ til et hemmelig møte med Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide på Statsministerens kontor. Temaet for møtet var asylbarn-saken og samarbeidsavtalen.

Møtet fant sted tre dager før Anundsen må svare kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om utsendelser av asylbarn.

Det har stormet rundt asylpolitikken, samarbeidsavtalen og Anundsen den siste tida. Sentrumspartiene på Stortinget har murret om mistillit, og tilliten til justisministeren skal være tynnslitt.

 

Les Arne Strands kommentar på Nyemeninger.no

Les også: Må forklare seg om asylbarn-kaoset

 

Problemsak

Dagsavisen har snakket med en rekke kilder i de fire partiene, som bekrefter møtet. Regjeringen skal ha tatt initiativ til møtet med Venstre- og KrF-toppene for å snakke gjennom de vanskelige asylavsløringene som har preget samarbeidet den siste tida.

Bergens Tidende har i en rekke saker avslørt at politiet ikke har gjennomført asylpolitikken samarbeidspartiene ble enige om. I stedet har antallet returer skutt i været og mange barnefamilier er sendt ut.

 

Les også: KrF ser alvorlig på at Anundsen holdt tilbake informasjon

Les også: Derfor sliter Anundsen

 

Fisker etter tillit

Etter det Dagsavisen forstår skal statsministeren og justisministeren ha hatt et behov for å kartlegge hva KrF og Venstre må ha ut av kontrollhøringen på Stortinget, for å fornye tilliten til Anundsen. Det skal ikke ha kommet noen konklusjoner fra møtet.

Flere kilder understreker overfor Dagsavisen at fredagens høring ikke blir noe «avtalt spill» mellom partiene – men at det reelt er avgjørende hvordan Anundsen forklarer seg for Stortinget.

 

Les også: Presset før asylbarnhøring

Les også: Olin forsvarer barna

 

Bak lukkede dører

Justisminister Anders Anundsens politiske rådgiver André Kolve (Frp) bekrefter overfor Dagsavisen at møtet fant sted, men vil ikke gå inn på hva regjeringstoppene snakket om i det hemmelige møtet.

– Jeg kan bekrefte at det fant sted et møte. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Kolve.

KrF-leder Knut Arild Hareide er taus om saken.

– Ingen kommentar, sier Hareide.

Statsministerens kontor og Venstre-leder Trine Skei Grande vil heller ikke kommentere saken.

Får kritiske spørsmål

Fredagens høring har av sentrumspartiene blitt sett på som D-dagen for justisministeren etter en politisk turbulent høst preget av stadig nye asylavsløringer. Anundsen selv ville i går ikke kommentere hvordan han forbereder seg til høringen.