Innenriks

Dette er politiets bildebevis

30-åringen hevder han drev humanitær hjelp i Syria. Politiet mener dette bildet knytter ham til terrororganisasjonen IS.

Av Nina Johnsrud og Marie Melgård

– Jeg mener at tiltalen om deltakelse i terrororganisasjonen IS ikke er svekket, sier statsadvokat Jan Glent til Dagsavisen etter første dag i rettsaken mot en 30 år gammel norsk-somalier fra Skien og to norsk-albanske brødre fra Bærum på 25 og 28 år. Norsk-somalieren og den eldste broren er tiltalt for å ha vært i Syria å kjempet for terrororganisasjonen IS, mens 25 åringen er tiltalt for å ha støttet IS hjemmefra. De tre har vært en del av miljøet rundt de norske islamistene i Profetens Ummah.

Dette er første gang en norsk domstol tar stilling til forbudet mot å delta i og støtte en terrororganisasjon.

Som ventet erklærte de tre terrortiltalte mennene seg uskyldige.

Drepe liten og stor

Under tirsdagens rettsdag kom det frem at den ene av de terrortiltalte snakket om å angripe barnehage, noe som utløste politiets pågripelse av de tre tiltalte.

Under en kjøretur sa en av det tiltalte at: «Jeg har lyst til å drepe alle fra liten til stor, mann, gå inn i en eller annen barnehage, mann.» Dette ble fanget opp av PST som avlyttet mennene.

- Samtalen ble tatt meget alvorlig av politiet, sa Glent da han holdt aktoratets innledningsforedrag i tingretten.

Innrømmet medlemskap

Den 30 år gamle norsk-somalieren har tidligere nektet for å sin deltakelse i IS. I retten i går måtte han imidlertid innrømme at han ble medlem av IS i april/mai 2013 - en måned før den nye bestemmelsen i straffelovens paragraf 147 d ble innført 1. juni.

– På denne tiden var jeg aldri klar over at det var ulovlig å være medlem i IS. Ingen sendte sms til meg i Syria om at Norge hadde innført en ny paragraf liksom, sa 30-åringen.

Han forklarte at han reiste til Syria for å drive humanitært arbeid og at IS var den organisasjonen hvor det var størst mulighet for å lykkes med det arbeidet. Han benektet å ha sloss med våpen for IS og sier han kun har drevet med humanitært arbeid.

Bildebevis

Men påtalemyndigheten sitter på en rekke beviser som kan indikere en tettere tilknytning til IS' væpnede aktivitet enn 30-åringen hevder. 30-åringen har blant annet sendt bilder av seg selv bevæpnet med kalashnikov og iført skuddsikker vest - med påskriften: «Her er bilder av meg. Vis dem til mamma. La NN (datteren på ett år) få se dem når hun vokser oss - hvis jeg ikke er her lenger» - underforstått:

– Hvis jeg dør i Syria, forklarte 30-åringen i retten.

30-åringen forsvarer bildene med at det er et "testoseronbilde", slik alle gutter liker å ta av seg selv. Han forklarte i retten at han hadde våpen utelukkende som beskyttelse.

– Man må ta forholdsregler når man ferdes i stridsområder, sa 30-åringen i retten.

Permisjon fra IS

På et av bildene poserer 30-åringen med andre kjente fremmedkrigere, blant dem norskchilenske Bastian Vasquez, som senere skal ha fått en lederrolle IS, samt en annen nordmann som ble drept i Syria i juni 2013.

Vasquez og 30-åringen bodde i samme borettslag i Skien. Det samme gjorde 30-åringens norsk-somaliske svoger som ble drept i Syria i slutten av mai 2014.

– Jeg hadde kontakt med ham i ny og ne, sa 30-åringen.

Politiet har beslaglagt bilder av de norske fremmedkrigerne som poserer bevæåpnet med automatgeværer og pistoler - mens de peker mot himmelen:

– Det er troskapsbekjennelsen. Det finnes bare en Gud, forklarte 30 åringen som gang på gang måtte oversette arabiske ord og islamske begreper til dommeren.

– Du går ikke med blomster i hendene når du farter rundt i krigsområder og risikerer å bli skutt i bakhold av Barshar al-Assads styrker, var 30-åringens forklaring på hvorfor det var nødvendig for en hjelpearbeider å bevæpne seg.

Politiet mener bildene hvor 30-åringen poserer med våpen, samt med Vasques, er bevis for at norsk-somalieren var fremmedkriger for IS.

- Dette er sentrale bevis, fordi de viser at to av de tiltalte har vært sammen med den kjente fremmedkrigeren Vasquez, sier Glent til Dagbladet.

Mer fra Dagsavisen