Innenriks

- Anders Anundsen er uredelig

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier politiets asyltabbe ikke har stor betydning, fordi barn med asylavslag uansett skal ut av landet. - Helt feil, sier NOAS.

«Alle som er sendt ut, er sendt ut fordi de ikke har lovlig opphold i Norge. Med andre ord er ingen sendt ut som ikke skulle ha vært sendt ut. Det er fordi du har utreiseplikt når du ikke har lovlig opphold», sier justisminister Anders Anundsen (Frp) om asyltabben i politiet.

Anundsen har i en rekke intervjuer understreket at selv om Politiets utlendingsenhet og politidistriktene har jobbet under instruksen om å sende ut «lengeværende asylbarn» framfor å prioritere å sende ut «barn», så kan man ikke slå fast at barn kan ha blitt feilaktig sendt ut av landet fordi man kun har sendt ut barnefamilier som uansett har fått avslag på sin asylsøknad. Så enkelt er det imidlertid ikke, mener Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS).

- Anundsen er uredelig. Han minimerer egne feil. Når han sier at det uansett ikke har noen betydning at lengeværende barn er blitt sendt ut, fordi de uansett skulle ut, tar han feil, sier rådgiver i NOAS, Mari Seilskjær til Dagsavisen.

 

Kan få opphold

NOAS viser til at foreldrene som tidligere har fått avslag på asylsøknaden, har barn som har vært lenge i Norge og som nå kan kvalifisere for opphold på humanitært grunnlag. Barn som har vokst opp i landet, lært seg norsk, blitt integrert og etablert sterk tilknytning til det norske samfunnet, kan få opphold på selvstendig grunnlag også etter dagens regler. Det er imidlertid ingen ordninger i dag som sikrer at dette blir vurdert før barna kastes ut.

- Justisministeren kan derfor ikke vite at det ikke er barn som kvalifiserer for opphold blant dem som er sendt ut, Seilskjær.

 

Advarer mot tilfeldigheter

NOAS har involvert seg i en rekke saker i høst. I fire saker fikk NOAS gjennomslag for at barnas tilknytning til Norge måtte vurderes før familiene forlot Norge, og NOAS fikk dermed stanset utsendelsene i siste time:

En familie fra Afghanistan med to sønner på 11 år og fem år, ble forsøkt pågrepet 15. september og skulle sendes ut av landet, men var ikke hjemme. Familien har vært i Norge fire år og seks måneder. NOAS tok saken og fikk utsatt iverksettelse. Det vil si at de har lov til å bli i landet fram til de har fått en oppdatert vurdering av saken. Familien fikk senere innvilget opphold.

En familie fra Jemen med en datter på 11 år, en sønn på sju år og to barn født i Norge på fem og tre år, ble pågrepet og sendt til Trandum for uttransport i september. Familien har vært i Norge i seks år og to måneder. NOAS fikk sendt en omgjøringsbegjæring, og familien har fått utsatt iverksettelse i påvente av ny behandling av saken.

En familie fra Afghanistan med et barn på fem år og en gravid mor, var pågrepet og sendt til Trandum i oktober. Familien vært i Norge i fire år. NOAS sendte inn en omgjøringsbegjæring, og familien har fått utsatt iverksettelse i påvente av ny behandling av saken.

Familie fra Senegal med en gutt på seks år og en jente født i Norge på to år, har vært i Norge i seks år. Sønnen lider av alvorlige helseproblemer. Familien ble pågrepet og sendt til Trandum i oktober. NOAS fikk sendt inn omgjøringsbegjæring, og fikk utsatt iverksettelse. Familien har også vært i møte med Utlendingsnemnda.

- Disse familiene ville vært i statistikken over utsendte dersom vi ikke hadde fått igjennom ny vurdering av saken. Dette viser hvor tilfeldig det er, og understreker poenget om at Anundsen tar feil når har sier at ingen er sendt ut på feilaktig grunnlag, sier Seilskjær.

Får ikke hjelp

Seilskjær sier det i dag er opp til familiene selv å søke om å få vurdert barnas sak selv om man har fått avslag på asylsaken. Mange familier har ikke ressurser eller informasjon nok til å klare dette på egen hånd. Derfor innkalte NOAS til dugnad da de opplevde at rekordmange lengeværende asylbarn ble sendt ut i høst. Basert på privat oppsamlede midler, har de sendt inn omgjøringsbegjæringer i et stort antall saker. NOAS har kontakt med 216 barnefamilier med lengeværende barn. 85 av disse har saker som er til vurdering hos Utlendingsnemnda. Av disse er det 37 som har fått utsatt iverksettelse. 30 av familiene har fått oppholdstillatelse. 16 familier er sendt ut av landet.

- Mange av familiene som har blitt kastet ut, har ikke fått oppdaterte vurderinger av sin situasjon, Anundsen kan derfor ikke si at de lengeværende barna som har blitt kastet ut i høst, faktisk skulle ut av landet, sier Seilskjær.

Justisminister Anundsen var i går opptatt i regjeringskonferanse og hadde ikke anledning til å kommentere saken.

 

– Fortsetter som før

Politiet endrer ikke praksis.

Justisminister Anundsen har understreket at politiet nå jobber under de bestemmelsene regjeringen har satt ned. Presiseringen til tross, kommunikasjonssjef Cecilie Johansen i Politiets utlendingsenhet sier de fortsetter sitt arbeid som før.

– Vi har ikke fått noen signaler om å stanse, så vi fortsetter arbeidet vårt, sier hun.

Avdelingsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet bekrefter at politiet ikke endrer praksis.

– Det er de siste dagene ikke blitt innført endret praksis når det gjelder uttransporteringer av lengeværende barn, sier han til Dagsavisen.

 

Disse er sendt ut

Familie fra Jemen

Foreldre, tre barn på 10, 5 og 2 år. Mor er gravid.

Kom til Norge i 2007, uttransportert 11. november 2014 etter over seks år i Norge.

Familie fra Angola

Foreldre og jente (7).

Kom til Norge i september 2008, uttransportert 16. september 2014 etter seks år i Norge.

Familie fra Nigeria

Foreldre og tre barn: Jente 8, gutt 5 og gutt 2,5 år. De to yngste er født i Norge.

Kom til Norge i april 2009, uttransportert 24. september 2014 etter fem og et halvt år i Norge.

Familie fra Nigeria

Foreldre og fire barn: Jente (16), gutt (14), jente (10) og gutt (10)

Kom til Norge i 2009, uttransportert 24. september 2014 etter fem år i Norge.

Familie fra Nigeria

Foreldre og to barn på 8 og 5 år.

Kom til Norge i 2009, uttransportert 24. september 2014 etter får år i Norge.

Familie fra Afghanistan

Foreldre og fem barn: to barn over 18 år, samt gutt (15), gutt (12), jente (6)

Kom til Norge i 2010, uttransportert 14 september 2014 etter fire og et halvt år i Norge.

Familie fra Afghanistan

Foreldre og to barn: jente (17) og gutt (7).

Kom til Norge 1. mars 2010, uttransportert i slutten av august 2014 etter fire og et halvt år i Norge.

Familie fra Nigeria

Foreldre og fire barn: jente (11), jente (9), jente (7) og gutt (4). Gutten er født i Norge.

Kom til Norge 17. juni 2010, uttransportert 24. september 2014 etter fire år og tre måneder i Norge.

Familie fra Afghanistan

Foreldre og jente (11). Familien har helseproblemer og er internt fordrevet.

Kom til Norge i september 2010, uttransportert 8. november 2014 etter fire år og to måneder i Norge.

Familie fra Afghanistan

Foreldre og tre bran: jente (11), gutt (8) og gutt (6).

Kom til Norge 1. august 2010, uttransportert i september 2014 etter fire år og én måned i Norge.

Familie fra Nigeria

Foreldre og tre barn: jente (15), jente (14) og gutt (12).

Kom til Norge 6. september 2010, uttransportert 24. september 2014 etter fire år i Norge.

Familie fra Angola

Foreldre og fire barn på 15, 13, 9 og 4,5 år.

Kom til Norge 17. oktober 2010, uttransportert 21. oktober 2014 etter fire år i Norge.

Familie fra Armenia

Foreldre med tre barn: jente (14), gutt (12) og gutt (12)

Kom til Norge i august 2010, uttransportert 12. september 2014 etter fire år og én måned i Norge.

Familie fra Nigeria

Foreldre og tre barn: jente (8), gutt (7) og jente (4). Den yngste jenta er født i Norge.

Ankom Norge 1. oktober 2010, uttransportert 24. september etter neste fire år i Norge.

Mer fra Dagsavisen