Innenriks

Kamp om økonomi

Et knapt halvår før valget strides partiene i den britiske regjeringen. I dag legges regjeringens siste økonomiplan fram før valget.

Finansminister George Osborne fra Det konservative partiet legger i dag fram den siste årlige økonomikunngjøringen før valget i mai. Men etter snart fem år med kraftig kuttpolitikk er målet om budsjettbalanse ennå ikke i sikte for regjeringskoalisjonen mellom De konservative og Liberaldemokratene.

 

- Nonsens

Og tonen er langt fra samstemt mellom de to partnerne: Visestatsminister Nick Clegg, som er leder for Liberaldemokratene, anklager De konservative for å prøve å balansere budsjettet på bekostning av samfunnets fattige.

- Det De konservative sier er komplett nonsens. Det er ikke en eneste utviklet økonomi noe sted i verden som har skapt balanse i regnskapet bare ved hjelp av de arbeidende fattige, sa Clegg i et radiointervju denne uka.

Clegg ønsker å fjerne skattefordeler for velstående pensjonister, og hevder skatteøkninger er uunngåelig dersom regjeringen skal klare målet om å få budsjettet i balanse innen 2017-2018. De to partiene i regjering er enig om at dette er målet, men uenig om hvordan det skal gjøres.

 

Færre uten jobb

Talen som legges fram i dag er den såkalte «autumn statement», en redegjørelse for de viktigste trekkene i økonomien, som også sier noe om hvordan budsjettet ligger an og hvilken økonomisk kurs regjeringen vil sette framover.

Regjeringen kan peke på flere piler som går riktig vei: Storbritannia er i ferd med å bli den raskeste voksende økonomien i G7-gruppen dette året, og antall arbeidsledige falt i oktober til under to millioner for første gang siden 2008, ifølge BBC.

Men denne uka kom nye tall fra Office of Budget Responsibility (OBR) som viser at regjeringen kan bli nødt til å låne langt mer enn tidligere antatt de neste fem årene, skriver avisen The Independent.

Men Labour-leder Ed Miliband mener folk flest langt ifra har fått det bedre, og mener britene står midt i en levekostnadskrise, fordi boligprisene har steget langt mer enn lønningene.

- Det er ikke bare ille for hvert enkelt person, det hindrer vår evne til å redusere underskuddet, sa Miliband denne uka.

Fem måneder før valget er det helt åpent om den sittende koalisjonen får fornyet tillit av de britiske velgerne. Men nettopp økonomien er det viktigste for britiske velgere, og De konservative lovte å redusere budsjettunderskuddet da David Cameron tok over statsministerjobben etter valget i 2010. Labour har hatt en ledelse på de fleste målinger de siste årene, men ledelsen er langt fra stor nok til å gi partileder Ed Miliband noen sikker vei til Downing street.

Mer fra Dagsavisen