Innenriks

– Solberg må fange nett-trollene

Nett-trollene sprekker ikke i sola. Regjeringen må gjøre mer for å få slutt på den anonyme trakasseringen på nett.

Det var hovedbudskapet statsminister Erna Solberg (H) fikk, da hun inviterte til rundebordsmøte om hatytringer onsdag.

Møtet inngår i oppfølgingen av regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme, som ble lagt fram før sommeren.

Statsministeren samlet en rekke fagpersoner og personer som selv har møtt hatefulle ytringer, i regjeringens representasjonsbolig onsdag morgen. Flere delte sin sterke historier på møtet.

Frykter kommentarfeltet

Ingrid Haukeland, som har deltatt i TV-programmene X-factor og Korslaget, fortalte at hun til slutt måtte slutte å lese alle de stygge og krenkende kommentarene som ble lagt ut etter hennes opptredener på TV.

– Jeg håper regjeringen kan lage et system for å fange de nett-trollene som sitter der, sa hun.

Linnéa Myhre var lenge en av landets mest kjente bloggere. Hun fortalte at hun sluttet å blogge for to år siden på grunn av hetsen som etter hvert oversvømmet bloggen hennes. Hun fortalte at hun ba til Gud om at det ikke skulle komme et kommentarfelt under artikkelen de gangene hun ble intervjuet av mediene.

Bård Nylund, leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT), fortalte at han uten unntak får trusler og trakasserende meldinger på epost og telefon etter hver eneste TV-opptreden og radiointervju.

– Jeg tåler det som oftest. Det er verre med alle de historiene jeg får om skoleelever som blir hengt ut i sosiale medier uten at noen sier fra, om krenkende skriblerier på skoleskap og dovegger, og om par som leier hverandre og får stygge tilrop på søndagstur, sa Nylund.

Etterlyste strategi

Flere pekte på ytringsfrihetens dilemma. Ytringer som rent juridisk kan være vernet, kan like fullt føre til at andres ytringsfrihet blir begrenset. Hets og trusler gjør at færre tør å delta i det offentlig ordskifte, færre tør å si hva de mener.

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik var klar på at politikerne har sviktet.

– Den politikken som så langt har vært ført, har ikke vært tilstrekkelig. Trollene sprekker ikke når de kommer ut i sola, det skjer bare i eventyrene, påpekte ombudet.

Hun ba regjeringen legge fram en helhetlig strategi for å forebygge hatpraten, og etterlyste mer ressurser for å bekjempe problemet.

Jødeforfølgelsen

Statsminister Erna Solberg trakk en parallell til de første norske jødedeportasjonene, som skjedde akkurat denne dagen, 26. november, for 72 år siden.

– I dag, 72 år etter, skal vi minne oss selv på hva hatytringer og trakassering kan føre til i sin ytterste konsekvens, sa Solberg.

– De norske jødedeportasjonene skjedde ikke i et vakuum, de jødene hadde over lang tid og i stadig sterkere grad blitt utsatt for hatefulle ytringer, rasisme og trakassering, påminnet Solberg. (NTB)

Mer fra Dagsavisen