Innenriks

Får drabantbyfolk til å møtes

Biblioteket på Furuset blir Alna bydels smeltedigel med 150.000 besøkende i året.


– Dette er et sted hvor folk på tvers av kulturer, religion, rase og alder møtes, sier leder for Furuset bibliotek, Mari Gudim Torp til Dagsavisen.
Tida hvor biblioteket var et sted vi holdt kjeft og fordypet oss i bøker, er for lengst forbi.
– Her er biblioteket blitt en sosial møteplass. Og er mye mer enn utlån av bøker. Vi har en rekke arrangementer, både for barn og voksne, og i slutten av oktober hadde vi 900 besøkende i løpet av fire timer på det årlige «tea-party» hvor folk møttes for å lære om og oppdage andre kulturer, sier biblioteklederen.
– Vi får folk til å møtes, sier hun.

Uzoamaka Okoroafor har bodd på Furuset siden de første blokkene kom opp på 70-tallet, er en ivrig bruker av biblioteket og trives i bydelen. Mandag presenterte professor Thomas Hylland Eriksen konklusjonene fra Alna-prosjektet hvor de slår fast hvor viktig møteplasser og ildsjeler er for et levende lokalsamfunn. 

– Det har vært en rivende utvikling i bydelen og på Furuset. Og jeg synes det er blitt til det bedre. Det var en periode hvor det var mye bråk, og jeg ikke følte meg trygg, sier hun.
Liv Mette Gran har bodd i bydelen i mange år, først på Alnabru og nå på Furuset.
– Jeg har venner spredt over mange steder i byen. Og det er ikke alltid jeg forteller til fremmede at jeg bor på Furuset. Da starter alltid en diskusjon som jeg er veldig lei av. De lurer på hvordan det er mulig å bo i en sånn bydel, de tror det bare er getto og T-bane. Så da må jeg begynne å forklare at sannheten er annerledes. Furuset har lange tradisjoner og er like blandet som andre steder i byen. Furuset har et dårlig rykte og omdømme, og det tar veldig lang tid å rette opp det, sier Liv Gran. 
– Det skjer så mye positivt i bydelen, og det er så mange flotte aktiviteter i her. Jeg rekker ikke å være med på alt jeg har lyst til, sier hun med et smil.

Mer fra Dagsavisen