Innenriks

Ber Norge anerkjenne Palestina som stat

Sverige og 134 andre FN-land har anerkjent Palestina som en egen stat. Nå ber tidligere statsminister Kåre Willoch (H) Norge følge etter.

- Jeg tror dette er klokt, sier Willoch til Dagsavisen.

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) ber nå Norge anerkjenne Palestina som en egen stat.

For to uker siden anerkjente den rødgrønne regjeringen i Sverige Palestina som egen stat. 70 prosent av FNs medlemsland - 135 av 193 - har nå anerkjent Palestina.

I tillegg har en rekke stater saken høyt oppe i sine parlamenter. Tirsdag skal Spania stemme over en symbolsk, ikke-bindende anerkjennelse av Palestina i parlamentet. Frankrike gjør det samme 28. november, mens Storbritannia for en måned siden vedtok en slik symbolsk anerkjennelse.

I forslaget som Labour framsatte, heter det at parlamentet «mener at regjeringen bør anerkjenne Palestina som en stat ved siden av Israel som et bidrag til å sikre en tostatsløsning» på konflikten mellom Israel og palestinerne.

Til tross for at vedtakene ikke er bindende, er den symbolske verdien høy i en tid der de diplomatiske spenningene mellom Europa og Israel øker.

 

Ikke optimist

Høyre-nestoren Kåre Willoch mener det ikke er tvil om at Norge støtter palestinernes ønske om en egen stat.

- Dette vil virke som en støtte til palestinernes krav om en selvstendig stat i samsvar med president Obamas forslag. Det er ingen tvil om at Norge støtter dette. Det er i tilfelle bare et nytt uttrykk for en allerede etablert holdning, men jeg synes nok det kunne være verdifullt likevel, sier Willoch.

Han mener mange i Høyre er enige med i ham at palestinerne må få en egen stat.

Til tross for at flere og flere land nå anerkjenner Palestina, er Willoch bekymret for situasjonen i Midtøsten. Drømmen om fredsprosess og stabilitet i regionen virker ikke særlig realistisk.

- Jeg er ikke særlig optimist, for jeg har ikke inntrykk av at Netanyahus regjering egentlig ønsker dette. Men det er jo et spørsmål om å gjøre hva man kan for å utøve et press, sier Norges statsminister fra 1981 til 1986.

 

Kalte hjem ambassadør

Sverige anerkjente Palestina som egen stat etter at den rødgrønne regjeringen tiltrådte nylig.

Sveriges utenriksminister, Margot Wallström fra Socialdemokraterna, mener dette er et viktig steg som bekrefter palestinernes rett til selvbestemmelse.

- Formålet med Sveriges anerkjennelse er å bidra til målet om at Israel og Palestina kan leve side ved side i fredelig sameksistens, uttalte Wallström.

Israel svarte svenskene med å kalle hjem sin ambassadør fra Stockholm på ubestemt tid.

 

Ingen støtte i Høyre

Utenriksminister Børge Brende (H) hadde i går ikke mulighet til å svare, men hans statssekretær Bård Glad Pedersen (H) sier:

- Konflikten mellom Israel og Palestina må løses gjennom en framforhandlet tostatsløsning. Jeg deler den utålmodigheten Willoch gir uttrykk for, men mener fremdeles det er mest hensiktsmessig å anerkjenne når det foreligger en framforhandlet løsning.

- Det haster å komme i gang igjen med reelle forhandlinger med sikte på en framtidig løsning basert på grensene før 1967. Jeg registrerer at lederen for utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, gir uttrykk for tilsvarende reservasjoner når det gjelder anerkjennelse, sier Glad Pedersen.

 

Ap venter

I Norge har SV fremmet forslag for Stortinget om at de folkevalgte må anerkjenne Palestina som egen stat.

Regjeringen er på sin side negativ til SVs forslag. Heller ikke i opposisjonen på Stortinget er det støtte til forslaget fra SV om å anerkjenne Palestina. Venstre holder døra på gløtt for norsk støtte. Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talskvinne, Anniken Huitfeldt, mener det vil være symbolpolitikk.

- Det må være en realitet vi anerkjenner - ikke en visjon, sier hun til NTB.

I EU-parlamentet har Aps søsterpartier derimot vedtatt støtte til anerkjennelse av Palestina.

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp mener Norge bør gjøre som Sverige. LO har sendt brev til utenriksminister Brende der de ber om norsk anerkjennelse.

I går kom meldingen om at den norske legen Mads Gilbert er utestengt fra Gaza på livstid. Gilbert har reist inn og ut av Gaza i over 30 år for å gi medisinsk hjelp, men i oktober ble han stoppet på grensen.

Ifølge israelske myndigheter er legen utestengt av sikkerhetsgrunner. Ifølge VG er innreiseforbudet som er iverksatt av israelerne, permanent. Men Israels viseambassadør, George Deek, påpeker at det ikke er avgjort for all tid.

Den norske regjeringen har nå bedt Israel oppheve innreiseforbudet. Kåre Willoch reagerer på utestengelsen av legen.

- Jeg må si at dette innreiseforbudet rett og slett er pinlig for israelerne, sier Kåre Willoch.

Gilbert har skrevet boken «Natt i Gaza».

- Som lege kan jeg ikke kun stoppe blødning og amputere istykkerrevne lemmer. Jeg må også stille spørsmålet om hvordan krigens redsler kan stoppes og ødeleggelsene forebygges, og det gjør jeg i denne boka, sier Gilbert til NTB.

Mer fra Dagsavisen