Innenriks

Tier om klimatiltak

TAUSE TINE: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) vil ikke svare på spørsmål om tilskudd til klimatilpasningstiltak.

Regnet pøser ned over Norge og på flomrammede Vestlandet blir hus regelrett skylt ut i elva. Men regjeringen har bare satt av to millioner kroner i en ny tilskuddsordning for klimatilpasning, skrev Dagsavisen torsdag og i går.

Først ble tilskuddsordningen karakterisert som «i beste fall en spøk» av Oddvar Flæte, som ledet Klimatilpasningstiltaket.

Deretter ble den omtalt som «noen lusekroner» av Carlo Aall, forskningsleder ved Vestlandsforsking.

Post 61

«Tilskot til klimatilpassingstiltak» er post 61 i Klima- og miljødepartementets forslag til statsbudsjett for 2015.

«Posten er ny og oppretta for ei ny tilskotsordning for klimatilpassingstiltak i kommunane», heter det. Etter telefonkontakt med pressesenteret i Klima- og miljødepartementet, sendte Dagsavisen en e-post dit, hvor vi ba om en kommentar fra statsråd Tine Sundtoft eller andre i politisk ledelse.

Vi henviste til Flætes karakteristikk av tilskuddsordningen, og til at han mener den burde ha vært på 200 millioner kroner, ikke to millioner kroner, ut ifra de store klimautfordringene.

Drøyt tre timer senere kom en sms fra pressesenteret: «Hei, vi viser til OED (Olje- og energidepartementet) om klimatilpasning.»

- Mange kokker

Denne sms-en ble like etter fulgt opp med en e-post fra pressesenteret. Her heter det blant annet at «regjeringen har i budsjettforslaget videreført midlene til klima fra 2014, inkludert klimatilpasning, slik at rammen på 11 millioner som ble øremerket klimatilpasning i 2014, fortsatt gjelder».

Disse pengene skal mellom annet gå til Klimaservicesenteret og Overvannsutvalget. Siden Sundtoft ikke ville snakke med Dagsavisen, vet vi ikke hva hun synes om at totalt 11 millioner kroner går til klimatilpasning.

Da Klimatilpasningsutvalget la fram sin rapport i 2010, ble det foreslått å bruke 250-300 millioner kroner i året, bare på å styrke planleggingsapparatet i kommunene. Carlo Aall ved Vestlandsforsking, er enig i at en slik satsing er nødvendig.

- Hva synes du om at Klima- og miljødepartementet henviser til et annet departement når vi spør om en post i Klima- og miljødepartementets budsjett?

- Dette viser at det er mange som har et overordnet ansvar for klimatilpasningen, svarer Aall.

Han viser til at ansvaret for arealplanlegging nå er blitt overført fra Klima- og miljødepartementet til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- I tillegg er det Justisdepartementet som har drevet fram klimatilpasningene ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Samtidig har flere andre departementer et sektoransvar.

Aall mener et beredskapsdepartement eller innenriksdepartement med overordnet ansvar for samfunnssikkerhet, eller et sterkt tverrgående statssekretærutvalg, bedre kunne håndtert klimautfordringene.

- Gjør dagens oppdeling det vanskeligere å få på plass effektive klimatilpasningstiltak?

- Ja, svarer Aall.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen