Innenriks

Gir vann til én million mennesker

TIL AKSJON: Over 100.000 bøssebærere meldte seg til tjeneste da årets TV-aksjon samlet inn penger til Kirkens Nødhjelps vannprosjekter i åtte land.

Bøssebærere gikk i går fra dør til dør for TV-aksjonen. På TV-aksjonens giverportal var over 35 millioner kroner allerede samlet inn like før klokken 18 i går kveld. Pengene går til Kirkens Nødhjelps vannprosjekter, som skal gi en million mennesker i åtte land varig tilgang til rent vann.

Avvise folk

Landet rundt hadde rundt 100.000 bøssebærere meldt seg til tjeneste. Dermed kunne kommunikasjonsansvarlig Kaja Haldorsen i TV-aksjonen slå fast at det nesten ikke var bøsser igjen da innsamlingen startet.

- Vi er også i den privilegerte situasjonen at vi har måttet avvise folk, sier Haldorsen.

Hun håpet imidlertid ikke at været skulle føre til at bøssebærere droppet å møte opp.

- Det er dårlig vær noen steder, og det hadde vært ironisk om regnet skulle stoppe dem akkurat denne TV-aksjonen, sier Haldorsen.

Vann

Pengene fra årets TV-aksjon går nemlig til Kirkens Nødhjelps vannprosjekt i åtte land: Sudan, Sør-Sudan, Etiopia, Somalia, Tanzania, Afghanistan, Pakistan og Haiti. Målet er å skaffe varig rent vann til totalt en million av deres innbyggere. Kronprins Haakon har i år tatt på seg oppgaven som høy beskytter for TV-aksjonen.

- Dette er et veldig viktig prosjekt. At vi skal prøve å få rent vann til tilgjengelig for en million mennesker, er utrolig bra. Så er det også gøy og spennende å se hvor mye vi får til sammen når vi drar på, sier kronprinsen i et intervju med NRK.

Satte rekord

I fjor satte TV-aksjonen rekord da over 224 millioner kroner ble samlet inn. Den gang gikk inntektene til Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid med demenssaken.

- Vi vil ha inn så mye penger som mulig fordi vi vet at det er utrolig viktig arbeid som skal gjøres. Vi er veldig takknemlige for det store engasjementet, sier Haldorsen.

Falske bøssebærere

I Buskerud ble en mann og en kvinne pågrepet etter at de hadde samlet inn penger ved å uriktig utgi seg for å være fra TV-aksjonen. De to kjørte rundt i en svenskregistrert bil sammen med en mindreårig jente og samlet inn penger både i Vestfold og Buskerud.

- De har kjørt rundt og ringt på hos folk. De har tydeligvis vært mye hos eldre, som har gitt penger fordi de trodde personene kom fra TV-aksjonen. Noen har også spurt om de gjorde det, og de har svart ja, sier operasjonsleder Marianne Mørch i Søndre Buskerud politidistrikt.

De to er siktet for bedrageri. Mørch forteller at enkelte av de fornærmede har ønsket at politiet gir de nå beslaglagte pengene videre til TV-aksjonen. (NTB)