Innenriks

Slik tok svindleren over andres liv

SVINDLET: ID-tyven tok over uskyldige ofres liv. Han bestilte kredittkort, kodebrikker, telefoner, skiftet adresse og tok opp lån i deres navn. Nå står mannen for retten i Norges-historiens største ID-tyverisak.

I tre og et halvt år ble intetanende Oslo-borgere lurt trill rundt. Den tidligere låsesmeden hadde skaffet seg systemnøkler til inngangsdører og ekstranøkler til postbokser. Andre steder brukte han brekkjern eller stakk hånda ned i ulåste postkasser. Slik sikret han seg identitetskort til andre.

- Jeg tok meg en «post-tur», forklarte 30-åringen i retten, som om dette var det enkleste i verden.

Rettssaken mot identitetstyven pågår i Oslo tingrett denne og neste uke.

På ulikt vis skaffet den tiltalte seg personopplysninger og identitetskort på enkeltpersoner over hele Oslo. Han er anmeldt for 180 forhold.

Svindleren var kreativ. Han søkte om lån, bestilte flere telefonnumre og opprettet også bankkontonummer i andres navn. Han fikk utlevert alt fra dekk og kontaktlinser til laptoper og siste skrik i innen mobiltelefoner.

Endret adressen

Anders Sølvberg (24) fikk livet snudd opp ned av ID-svindleren i tre år.

- Tyven klarte å endre postadressen min og melde flytting for meg i Folkeregisteret, fortalte Anders Sølvberg til TV 2 før rettssaken.

Når Dagsavisen ringer, henviser han til dette intervjuet. Fire ganger fikk han melding fra Skatteetaten om at de hadde sendt ut nye pinkoder til «min side», uten at Sølvberg hadde bestilt det.

Ved inngangen til 2011 sendte banken nytt visakort til Sølvberg.

- Men det mottok jeg aldri. Det var først når jeg skulle bestille meg et nytt kort i posten, fordi det andre var utgått, at banken fortalte at de allerede hadde sendt meg et bankkort.

Etter hvert begynte det å renne inn meldinger om at han var kredittsjekket og fakturaer på varer Sølvberg aldri hadde bestilt.

Da han sperret bankkortet sitt, ble det gjort fire forsøk på å opprette nettbank i hans navn. Selv om han sperret personnummeret sitt for kredittsjekk, forsøkte svindleren å handle i hans navn. Anders Sølvberg fikk over 100 meldinger om stoppede kredittsjekker etter at han hadde sperret personnummeret sitt.

Les også: Vurderte navnebytte etter frekt ID-tyveri

Tilsto torsdag

Lenge erkjente tiltalte kun å ha begått to eller tre av de kriminelle forholdene. Men i siste avhør med politiet, før rettssaken startet i Oslo tingrett mandag, tilsto 30-åringen på alle punkter.

I retten fortalte tiltalte at han brukte svindlingen som levevei - og til å kjøpe narkotika.

Saken kan være mer omfattende enn det som til nå er avslørt. Under rettssaken i Oslo tinghus ble det gjentatte ganger spurt om tiltalte hadde kjennskap til hvorfor kredittkort er blitt benyttet av andre etter at han ble arrestert.

Hovedaktor, politiadvokat Tom Hamnes, påpekte at det var påfallende at ID-kort misbrukt av tiltalte, senere ble misbrukt av en annen.

- Det var rart. Det skyldes tilfeldigheter, svarte tiltalte.

Han nekter bestemt på at han kjenner til dette.

- Er det lett å omsette slike kort, spurte medaktor politiadvokat Anders Mandal Funnemark.

- Hvis du finner riktig person, svarte den tiltalte.

Hovedaktor, Tom Hamnes, presenterte i retten mange overvåkingsbilder tatt i banker og oppganger av det som ser ut til å være den tiltalte.

Hamnes forteller at saken først ble rullet opp etter en anmeldelse 3. mai 2013.

- Tidligere mottatte anmeldelser hadde ikke gitt nok opplysninger for å anmelde gjerningspersonen. Så gikk vi i gang med undersøkelser, og saken vokste seg større og større. Låsesmeden var dømt for et lignende tidligere forhold og til slutt ble han gjenkjent på overvåkingsbilder, sier Hamnes.

ester.nordland@dagsavisen.no