Innenriks

Anmeldes etter intervju

STØTTER IS: Ubaydullah Hussain, talsperson for Profetens Ummah, anmeldes for oppfordring til terror.

Også Mohyeldeen Mohammad er anmeldt. De rekrutterer folk til IS og oppfordrer til drap og terrorisme, mener Rådet for det irakiske samfunnet i Norge.

Rådet leverte torsdag politianmeldelse etter at Hussain gikk ut i VG med støtte til ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) og dens brutale metoder som halshogging, ifølge NRK.

Ifølge Dagbladet er også Mohyeldeen Mohammad tatt med i anmeldelsen, etter at han tirsdag kveld hyllet IS etter videopubliseringen av drapet på den amerikanske journalisten James Foley.

– Truer rikets sikkerhet

Rådet viser til både norsk og internasjonal lov.

– Vi er forpliktet til å bekjempe alle former for terrorisme og oppfordring til terror. De vi anmelder, truer både rikets sikkerhet og de grunnleggende norske verdiene, sier talsperson Mohammad Hussein.

Klokka 14 torsdag troppet han opp på politivakta på Grønland i Oslo og leverte anmeldelsen. Utenfor ga rundt 25 støttespillere fra det norsk-irakiske miljøet støtte til reaksjonen.

– Neppe god taktikk

Til NRK sier talsmannen at Hussain «truer grunnleggende nasjonale interesser. Han oppfordrer folk til å drepe. Han rekrutterer terrorister for å sende dem til Irak og Syria» om grunnlaget for anmeldelsen.

Hussains advokat, John Christian Elden, mener rådet prøver å kriminalisere Profetens Ummah-talspersonens meninger.

– Det er også en måte å delta i den offentlige og åpne holdningsdebatten på. Prøve å kneble meninger og kriminalisere dem i stedet for å imøtegå dem. Det spørs om det er en god taktikk, skriver Elden i en epost til NRK.

Les også:

Mer fra Dagsavisen