Innenriks

- Viktig med sommertilbud til alle

BARNEFATTIGDOM: Nav bevilger 45 millioner kroner til bekjempelse av barnefattigdom i Norge. I bydel Alna i Oslo er det over 2.000 fattige barn, og pengene kommer godt med i sommermånedene.

Barna spretter lett over hoppemadrassen, som man ikke kan unngå å legge merke til på sletta ved Furuset forum. Med sommerhits i bakgrunnen er stemningen på topp. På fotballbanen lenger oppe har en guttegjeng fått sprunget seg svette i sommersola. De etterspør premier fra prosjektleder for sommerleiren Sajandan Rutthira (18). Han har tidligere selv vært deltaker på leiren, som har vært et fast innslag de siste seks somrene. Og den er helt gratis.

- Det er aktiviteter her fire timer hver dag i tre uker. Hovedaktivitetene er friidrett, fotball og hoppeslott, forteller Rutthira, som ikke klarer sitte altfor lenge før han må hjelpe til med premiefordeling og delta i danselek.

Gratis

Sommerleiren er arrangert av Furuset IL, med støtte blant annet fra bydelen og den lokale Rotaryklubben, og er et lavterskeltilbud for barn mellom 0-12 år.

- Det viktigste er at arrangementet er gratis for barna. Og så er det ingen tvang. Barna kommer når de vil, og går når de vil. Det er veldig mange kjente ansikter her etter hvert, og det ser jeg på som et bra tegn.

Han ser at det betyr mye for barna å ha noe å gjøre i sommerferien.

- Det er ikke alle som reiser bort i ferien, og om du reiser bort, er du ikke vekke hele ferien, sier Rutthira, som er takknemlig for at så mange vil tilbringe noen av feriedagene på leir.

Barnefattigdom

For ei uke siden kom riksrevisjonen med en knusende rapport om barnefattigdom i Norge. De siste 10 årene har barnefattigdommen økt. Spesielt kommunene fikk en smekk på lanken fra riksrevisjonen om sin innsats for å bedre fattige barns kår.

- Jeg vil ikke gå så langt som å si at vi bryter FNs konvensjoner. Men at kommunenes arbeid for å redusere konsekvensen av barnefattigdom er for dårlig, er rapportens aller viktigste funn, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Det er likevel mange kommuner og bydeler som forsøker å få bukt med problemene.

I går bevilget Nav 45 millioner kroner til fattigdomsbekjempelse blant barn og unge. I alt 118 kommuner og bydeler har søkt om og fått tildelt midler.

- Tiltakene gir flere barn mulighet til å delta på sosiale arenaer og få gode ferieopplevelser på lik linje med andre barn. Dette bidrar til å dempe effekten av fattigdom for den enkelte, sier tjenestedirektør Bjørn Gudbjørgsrud i Nav.

I år er summen Nav bevilger til kampen mot barnefattigdom doblet fra i fjor. Og en stor del av pengene går til sosial inkludering av barn og unge gjennom fritidstiltak, som «Sommercamp» på Furuset.

Mange av aktivitetene er også åpne for alle slik at det ikke skal oppleves stigmatiserende, skriver Nav i en pressemelding.

Liseberg

Over ni av millionene går til Oslos bydeler. Og midlene kommer godt med. I Alna bydel er det i dag over 2.000 barn som lever under fattigdomsgrensa. Pengene skal blant annet gå til å gi barn og unge et ordentlig tilbud i sommerferien. I tillegg til å støtte sommerleiren til Furuset IL arrangerer bydelen også turer for barn som ikke har andre tilbud i ferien. Alna bydel har fått 750.000 kroner fra Nav, som er i toppsjiktet blant kommuner og bydeler.

- Vi har arrangert tur til Liseberg der til sammen 84 barn var med. For mange er det deres eneste ferietur, og det er et veldig populært tilbud. Vi arrangerer også turer til Tusenfryd og Sommerland i Bø, sier Ellen Liljedahl, avdelingsdirektør for oppvekst og lokalsamfunn i Alna bydel.

- Dette gjør vi for at alle skal få muligheten til å ha et tilbud i ferien. Vi vet at det er flere barn og unge som ikke har et ferietilbud, og dette gir dem noe å fortelle om når de kommer tilbake til skolen, legger hun til.

Hun roser idrettslaget Furuset IL, som arrangerer sommercampen for barn og unge.

- De er en viktig aktør, som gjør mye bra for barn og unge. De er mer enn et tradisjonelt idrettslag, og jobber godt med mange prosjekter.

samfunn@dagsavisen.no