Innenriks

Nye budsjettrunder i Stortinget

REVIDERT: Støttepartiene KrF og Venstre har klare forventninger til forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett.

– Vi mener det er problematisk at regjeringen ikke har justert bevilgningen til barnehagene. Når behovet for barnehageplasser er økende, innebærer dette i realiteten en innstramming overfor kommunene, sier KrFs Hans Olav Syversen til NTB.

Lederen av Stortingets finanskomité har et klart håp om gjennomslag i forhandlingene med Høyre og Frp og viser til at støttepartiene KrF og Venstre deler flere innvendinger til regjeringens budsjettforslag.

Forhandlingene mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF ventes å ta til for alvor til uka. Mer til konkrete klimatiltak og økt satsing mot barnefattigdom er eksempler på saker som vil bli løftet fram av støttepartiene.

Nei til tax-free-endring

– Vi vil nok også slå fast at det ikke er uproblematisk for oss at regjeringen øker taxfree-kvoten, sier Syversen.

Han mener dette innebærer en endring av politikk og ikke er en rent teknisk justering, slik meningen er med revidert nasjonalbudsjett.

– Avgiftslettelsene for båtmotorer er et annet eksempel. Selv om vi ikke har noe imot dette rent prinsipielt, er det nok mye annet vi kunne tenke oss å bruke disse pengene på, sier Syversen.

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik har beskrevet regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett som vagt og lite konkret når det gjelder klima og kunnskap.

Han er skuffet over at regjeringen ikke innfører gratis kjernetid i barnehagene eller andre skjermingsordninger for barnefamilier med dårlig råd og varsler at dette vil bli tatt opp i forhandlingene.

Permitteringsreglene

Tirsdag holdt finanskomiteen åpen høring om revidert nasjonalbudsjett, der en rekke organisasjoner og bransjer fikk si sin mening. Et forhold som gikk igjen hos flere av høringsdeltakerne, var behovet for å reversere endringen i permitteringsregler som ble innført ved nyttår. Byggenæringens landsforening, Norsk Teknologi og Norsk Industri var blant dem som påpekte at de nye reglene gjør at flere bedrifter nå velger å si opp ansatte framfor å permittere dem.

– Det innebærer at norske bedrifter mister viktig kompetanse, advarte Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Cathrine Furre i Norsk Teknologi kalte det nye regelverket en «oppsiktsvekkende begrensning i norske bedrifters handlingsrom».

Finanskomiteen skal avgi sin innstilling i saken innen 13. juni. Stortinget fatter et endelig vedtak uken etter.

Mer fra Dagsavisen