Innenriks

1,7 mill mer til nordsjødykkerne

ERSTATNING: 260 nordsjødykkere får totalt 5,2 millioner kroner hver i erstatning. Men dykkerne godtar ikke tilbudet.

Det opplyser leder i Nordsjødykker Alliansen, Henning Olav Haug til Aftenposten.no.

- Vi har hatt møte med ministeren og fått tilbud om en erstatning på 20G, tilsvarende 1,7 millioner kroner, men det kan vi ikke gå med på, rett og slett fordi vi fjor sommer - før dommen i Strasbourg - fikk Frp, Venstre og KrF med på 25G, sier Haug.

- Det var et ønske fra dykkerne om en rask avklaring. Dette er det vi har fått til, og jeg mener det er et godt tilbud, sier arbeidsminister Robert Eriksson til NRK.

Det har vært en lang kamp for dykkerne som har fått skader etter å ha jobbet for oljebransjen i Nordsjøen fra 1960-tallet til starten av 1990-tallet. På grunn av arbeid under ekstreme forhold, har mange av dykkerne fått påvist hjerneskader.

I desember ble staten dømt i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) for å ha gitt dårlig informasjon om farene ved arbeidet dykkerne utførte.

I 2002 ble dykkerne bevilget en erstatning, men de mente beløpet var for lavt. Etter å ha vunnet fram i Oslo tingrett, tapte de både i lagmannsretten og i Høyesterett.

Men i forrige måned var Offshoredykkerunionen i møte med arbeidsministeren, skriver NRK.

- Utgangspunktet nå var null, men vi har slåss med nebb og klør internt, og dette er hva jeg har klart å få til etter 171 dager i regjering, sier Robert Eriksson til Dagbladet.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen