Innenriks

Mye på spill i afghansk valg

AFGHANISTAN: For første gang siden krigen er det helt åpent hvem som vinner valget i Afghanistan. Det har vekket afghanernes engasjement.

Valget i Afghanistan om halvannen uke er det viktigste i landet siden den internasjonale invasjonen og krigen som startet i 2001. Det er det første valget der afghanerne selv har ansvaret.

- For første gang skal makten overføres demokratisk fra en demokratisk valgt president til en annen. Afghanere forstår hvor viktig det er at dette går bra, og hvor stor innvirkning valget får for den retningen landet vårt går framover. Vi kan vise verden at vi er klare for demokrati, sier Shaharzad Akbar (26).

Hun er politisk rådgiver og medlem i ungdomsbevegelsen Afghanistan 1400, i forrige uke besøkte hun Oslo for å delta på Afghanistanuka, arrangert av blant annet Fredsforskningsinstituttet Prio.

Stort engasjement

Akbar mener det politiske Afghanistan har gjort store framskritt siden forrige valg i 2009. Valgkampen handler mindre om presidentkandidatenes person, og mer om hvilke valgprogrammer de fronter.

Kvinners rettigheter, studie- og arbeidsmuligheter for landets store ungdomsbefolkning og fredssamtalene med Taliban er de viktigste valgkamptemaene. Gatene er fulle av valgplakater og valget har vært et hett samtaletema det siste året, særlig i hovedstaden Kabul, men det har også vært store valgkamparrangementer andre steder i landet.

- De unge er veldig engasjert, det lover godt, sier Akbar.

Men det er mye som står på spill. Sikkerheten i det krigsherjede landet er den aller største utfordringen. Taliban har truet med å angripe valglokaler. Mange må reise langt gjennom farlige områder for å komme seg til valglokalene, og truslene kan føre til at velgerne blir hjemme og ikke våger å avgi stemme.

Det var det som skjedde i 2009. Landet var i krig og valgdagen ble en av de aller voldeligste landet hadde opplevd de siste krigsårene. Valgdeltakelsen endte på lave 32 prosent, ifølge FN.

Valget 5. april står overfor de samme utfordringene. En ekstra utfordring denne gangen, er at valget arrangeres samtidig som de aller siste utenlandske soldatene er på vei ut av landet. Direktør Scott Smith ved Det amerikanske fredsinstituttet (USIP) synes det er utrolig at det internasjonale samfunnet har sørget for at to så dramatiske hendelser skjer samtidig.

- I ti år har vi visst at det ville bli valg i år, likevel bestemmer NATO-medlemmene at de skal reise akkurat samtidig. Det bidrar til å øke usikkerheten dramatisk, sier Scott.

Han har jobbet med Afghanistan i en årrekke og var blant annet Kai Eides rådgiver i Kabul da Eide var FNs spesialutsending til Afghanistan i 2009 og 2010.

Etter valget

Angrepene fra Taliban har allerede startet. Tirsdag ble to politifolk drept i et selvmordsangrep på et valgkontor i Kabul. Angrepet skjedde nær boligen til presidentkandidat Ashraf Ghani, og det ble først antatt at angrepet var rettet mot ham. Men Ghani selv skal ikke ha vært hjemme. Journalistene Nils Horner og Sardar Ahmad er også blitt drept i to ulike angrep i Kabul den siste tida. Angrepet på Serena hotell i Kabul i forrige uke har i tillegg fått en rekke internasjonale valgobservatører til å forlate landet.

Mange afghanere frykter en fredsavtale med Taliban vil bety at de må gi slipp på nyerobrede friheter, sier forsker Smith. De siste årene har kvinner fått større rettigheter, og sivile og politiske rettigheter er blitt styrket.

Å sørge for at valget går bra er Afghanistans viktigste oppgave nå, mener Scott Smith: En stabil og åpen valgprosess og en vellykket overføring av makt til landets neste president, er en forutsetning for å finne en løsning på alle de andre utfordringene Afghanistan har.

- Sikkerhet og forhandlinger med Taliban er avhengig av en stabil statsstruktur for å lykkes, sier han.

Den afghanske valgforskeren Nader Nadery frykter fasen etter valget. Vil landets skjøre politiske institusjoner være i stand til å håndtere klager på valgprosessen, anklager og avsløringer om juks og uenighet om resultatet? Nadery frykter at framskrittene Afghanistan har gjort vil bryte sammen så fort internasjonale aktører forlater landet.

- Valget vil vise hvor bærekraftig framskrittene vi har gjort er. Jeg tror de ofrene vi har lidd og de seirene vi har vunnet de siste årene vil være tapt når det internasjonale samfunnet trekker seg ut.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen