Innenriks

Økologi 
for huden

VELSMURT: Marie Alette ble kvitt hudproblemene da hun gikk over til økologisk hudpleie. Nå lager hun mange av produktene selv.

Marie Alette Sangnes Sønstebø (25) blander sammen noen teskjeer økologisk kokosfett med litt økologisk havregryn hun har knust i kjøkkenmaskinen. Et par dråper lavendelolje for god lukt, og kroppsskrubben er ferdig. Hun gnir den inn i hendene, før hun skyller av, tørker og drypper på litt økologisk olivenolje - som fungerer som både fuktighetskrem og sminkefjerner.

- Knust havregryn gir kjempefin skrubb. Kaffe er litt grovere og er fin før du skal sole deg, sier hun.

Fikk utslett

For noen år siden jobbet hun veldig mye, sov lite og spiste usunn mat og lettprodukter. Hun utviklet et sjenerende utslett i ansiktet. En dag møtte hun moren på kafé.

- Mamma begynte å gråte da hun så meg. Hun dro meg med inn i en helsekostforretning og sa: Fiks datteren min!

Marie ler. Det var denne episoden som gjorde henne bevisst på at det betyr noe hva hun putter inn i kroppen. Hun la om kostholdet, nå er det nesten bare økologisk som gjelder. Gradvis smittet holdningen også over på det hun påførte huden.

Da hun først prøvde økologisk hudpleie, fikk hun endelig bukt med knusktørr hud, noe hun hadde slitt med lenge.

- Huden min gikk fra null til gull på ett døgn, sier hun.

Bivirkninger

Da Forbrukerrådet i 2011 kartla 3.000 vanlige hudpleieprodukter, fant de hormonforstyrrende kjemikalier i 40 prosent av dem. Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag har listet opp 95 helse- og miljøbelastende stoffer i hudpleie og kosmetikk.

Mattilsynet og Folkehelseinstituttets bivirkningsregister for kosmetiske produkter mottok 57 meldinger om skadelige produkter i første halvdel av 2013.

- Fuktighetskremer, hudrens og solkremer er topp tre, forteller Berit Granum, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Eksem, hevelse og kløe rapporteres oftest, forteller hun. Likevel er hun ikke sikker på om det hjelper å velge økologisk hudpleie.

- Om man får en allergisk reaksjon mot et protein som er tilsatt et produkt, spiller det liten rolle om proteinet er kunstig framstilt, om det er ekstrahert fra en «vanlig» plante eller om det er ekstrahert fra en økologisk plante. Det er strukturen på proteinet som avgjør om man reagerer eller ei, sier hun.

Hårfarger

Forbrukerrådet gikk tidlig i år ut og advarte mot allergiframkallende stoffer og hormonforstyrrende kjemikalier i hårfarger, også der produktene reklamerer med at de inneholder «naturlige blomsteroljer, botaniske ekstrakter og er organisk basert».

Granum anbefaler heller å se på hva slags kjemikalier produktet inneholder.

- Mange av disse produktene inneholder de samme fargestoffene som vanlige hårfargeprodukter, fargestoffer som er definert som sterkt eller ekstremt allergiframkallende, sier hun.

Sjekker innholdet

Marie Alette sjekker alltid innholdsfortegnelsen på produktene. Hun kjenner til de fleste parabenene og bruker hormon­appen fra Forbrukerrådet hvis hun er usikker. Hvis produktet inneholder mer enn to stoffer hun ikke kjenner, kjøper hun det ikke. Hun har ett råd til andre som ønsker å komme i gang med økologisk hudpleie:

- Gå gjennom det du har og finn ut hvilke stoffer de inneholder, og hva de stoffene kan gjøre med kroppen. Da tror jeg jobben er gjort, sier hun. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen