Innenriks

Avviser at Lofoten ble brukt i byttehandel

INGEN KRAV: Kristelig Folkeparti avviser kategorisk at partiet krevde en K for kristendom i navnet på RLE-faget for å gå med på vern av Lofoten og Vesterålen.

Under trontaledebatten i Stortinget tirsdag sa Venstres leder Trine Skei Grande ifølge Vårt Land at hun var «villig til å gi en K i et fag for vern av Lofoten og Vesterålen».

Innrømmelsen kom da den nye SV-representanten fra Troms Torgeir Knag Fylkesnes lurte på hvordan det kunne ha seg at Venstres ja til livssynsnøytralitet kunne ende med et ja til innføring av K for kristendom i navnet på RLE-faget i grunnskolen, et fag som heretter skal hete KRLE (Kristendom, religion, livssyn og etikk) og inneholde minst 55 prosent undervisning om kristendommen.

– Den var ett av mange småpunkter vi måtte gi. Jeg ga meg på en bokstav, men det var verdt det. Det er bare å kikke utover havet der, så er saken klar, sa hun ifølge avisa.

Misvisende

KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen mener på sin side at denne framstillingen av saken er dypt misvisende.

– Det stemmer overhodet ikke at K-en i KRLE er kommet inn fordi vi «handlet» med Lofoten og Vesterålen, sier Syversen til NTB.

– Det faller på sin egen urimelighet, sier han. Ifølge Syversen er vern av Lofoten og Vesterålen ett av de viktigste punktene i samarbeidsavtalen, også for KrF.

– Vi har alltid vært enige med Venstre om Lofoten og Vesterålen. Vi har stått sammen med Venstre i denne saken, sier han.

Syversen er bekymret for at et feilaktig inntrykk skal feste seg i saken.

– Det er mange som lurer på om løftet vi ga i valgkampen, ble forlatt ved forhandlingsbordet, sier han.

Ifølge samarbeidsavtalen skal RLE-faget skifte navn til KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk).

Omstridt

Saken var omstridt internt i Venstre. Livssynstalskvinne Guri Melby sa nylig til Vårt Land at hun var lite glad for at kristendommen skal inn i navnet på grunnskolens livssynsfag.

Også Human-Etisk Forbund har reagert på det nye faget.

– Kristendommen, både som religion og som kulturtradisjon, er allerede godt dekket i RLE- faget i dag, skriver generalsekretær Kristin Mile i HEF i et innlegg i Dagsavisen onsdag.

Nyeste fra Dagsavisen.no: