Innenriks

Øyner håp for Italia

REGJERINGSKRISE AVBLÅST: 
I en overraskende helomvending sørget Silvio Berlusconi for at den skjøre italienske koalisjonsregjeringen overlever.

Først utløste Silvio Berlusconi fullt politisk drama i Italia og truet med å velte hele regjeringssamarbeidet i helgen, før han i går plutselig snudde helt om og i stedet erklærte sin fulle støtte til Letta-regjeringen.

Dette er et fullstendig nederlag for Berlusconi, sier Italia-kjenner Steinar Stjernø ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

- Berlusconi har totalt undervurdert situasjonen i sitt eget parti og alle de han selv har gitt verv har nå gjort opprør mot ham og vært uenig i den linjen har lagt, sier Stjernø.

Dette er de siste dagers politiske drama: I helgen trakk Berlusconis høyreparti Frihetens folk PDL seg fra den brede, men skjøre koalisjonsregjeringen med statsminister Enrico Lettas sentrum-venstreparti PD. Det førte til at Letta så seg nødt til å stille et tillitsvotum i parlamentet. Om Letta tapte avstemningen ville regjeringskrisen vært et faktum og nyvalg snart forestående. Men i stedet var det Berlusconi som tapte.

For Berlusconis egne i PDL gjorde opprør mot den tidligere statsministeren og varslet at de ville stemme for regjeringen og Letta. Berlusconi innså at slaget var tapt og rett før avstemningen i går meldte han fra talerstolen i Senatet at han også likevel ville støtte Letta.

- Vi har bestemt, etter en del interne stridigheter, at vi vil støtte regjeringen, sa Berlusconi.

Suveren seier

Den uventede helomvendingen førte til at Enrico Letta vant en overbevisende seier med hele 235 senatorer som støttet ham og kun 70 som stemte imot. Før Berlusconi skiftet side lå det an til tett løp. Likevel virket ikke Letta overdrevent lettet over Berlusconis helomvending. Statsministeren ville vært bedre tjent med at deler av Berlusconis parti brøt med den aldrende bråkmakeren og etablerte et mer moderat høyre-sentrumsparti.

- I stedet risikerer Letta nå at Berlusconi fortsetter å ha innflytelse på sine regjeringsmedlemmer og at hans egen posisjon blir undergravd av stadige trusler om regjeringsbrudd og krav om å prioritere skattelettelser framfor investeringer i infrastruktur og produksjon, sier professor Stjernø.

Forklaringen på at Berlusconi besluttet å trekke de fem PDL-ministrene fra regjeringssamarbeidet i helgen er uenigheter om skatter, men det mistenkes at den egentlige grunnen er Berlusconis frustrasjon over at han ligger an til å miste livstidsplassen sin i det italienske Senatet etter å ha blitt dømt til fengsel for skatteunndragelser.

Silvio Berlusconi har dominert italiensk politikk i 20 år, men de siste dagenes hendelser avslører at han har mistet grepet om partiet, mener italiensk presse.

- Roma opplever siste akt i den politiske historien om Silvio Berlusconi, som for første gang opplever at noen av hans egne sier nei til ham, sier kommentatoren Gianni Riotta i avisen La Stampa.

Både næringslivet, fagbevegelsen og en rekke aviser har advart mot en regjeringskrise og eventuelt nyvalg nå og de har ikke vært sene med å gi Berlusconi skylda for at politikken befinner seg i krise.

Problemene fortsetter

Før avstemningen i Senatet i går holdt statsminister Enrico Letta en av de viktigste talene i sitt politiske liv. Han oppfordret innstendig parlamentsmedlemmene til å stemme for at landets koalisjonsregjering skulle få fortsette.

- Jeg appellerer til hele nasjonalforsamlingen: Gi oss deres tillit slik at vi kan virkeliggjøre våre mål. En ny krise nå vil latterliggjøre Italia i Europa, sa Letta.

Den økonomiske krisen i Italia graver seg stadig dypere i samfunnet og arbeidsledigheten er dramatisk. Letta vil kutte inntektsskatten for å bedre situasjonen for kriserammede vanlige italienere. Men i stedet for å ta tak i landets store problemer, har koalisjonsregjeringen vært hemmet av store interne stridigheter. Samarbeidsproblemene er ikke løst med gårsdagens avstemming. Parlamentsvalget i februar endte uten noen klar vinner og regjeringen kom i stand i april etter langvarige tautrekkinger. Nyvalg ville bety katastrofe og mest sannsynlig føre til at politikken igjen går i vranglås, advarer Letta. I tillegg ville mest sannsynlig de internasjonale kredittbyråene straffet Italia med å sette opp rentene på landets lån.

Den fremste oppgaven til Letta-regjeringen må nå være å få i gang produktiviteten i økonomien og redusere landets enorme statsgjeld, sier professor Stjernø.

- Økt arbeidsledighet og fattigdom har gjort at vanlige italienere lever under langt dårligere kår de siste par årene. Det gjelder derfor å få ned utgiftene landet bruker til å betale renter på gjelda og investere i produktiv virksomhet og bedre sosiale ordninger, sier Stjernø.

iselin.moller@dagsavisen.no

Italias 
regjeringskrise

Enrico Letta fra Demokratisk parti PD dannet en storkoalisjon med ministre fra venstre, høyre og sentrum, samt flere partiuavhengige, i april etter et uklart valgresultat i februar.

Silvio Berlusconis Frihetens folk PDL trakk partiets fem ministre fra regjeringen i helgen.

Årsaken som ble oppgitt, er uenighet om en skatteøkning. Mange mener den reelle årsaken er at Berlusconi risikerer å miste plassen sin i senatet på grunn av dommen for skattesvindel.

Letta er ventet å gå til nasjonalforsamlingen onsdag for å be om et tillitsvotum. Han har flertall i annetkammeret, men trenger hjelp for å få flertall i førstekammeret senatet.

En av mulighetene er at noen av Berlusconis partifeller bryter med partiet og velger å stemme for Letta. (NTB)

Mer fra Dagsavisen