Innenriks

Mange ferske fjes

FORHANDLER: Erna og Siv får en utfordring når de legger statsrådskabal: Få av statsrådsemnene har regjeringserfaring.

- Vi har ikke gjort opp oss imellom ennå hvilke parti som skal bekle hvilke departementer, sier Frp-leder Siv Jensen.

I går møttes forhandlingsdelegasjonene til Høyre og Frp på Sundvolden Hotell i Hole kommune. Her vil Erna Solberg og Siv Jensen sitte til de har blitt enige om og skrevet ferdig en regjeringserklæring.

De innledende rundene ble brukt til å snakke om hvilke overordnede prosjekter de ønsker regjeringen skal ha for Norge. Snart kommer detaljene, knalltøffe forhandlinger og vanskelige avklaringer.

Selv om Solberg og Jensen trolig ikke vil ta fram telefonene sine og ringe rundt til potensielle statsråder før regjeringsplattformen er ferdig og departementene fordelt, går alt spekulasjonene om hvem som skal sitte på regjeringstaburettene i den blåblå regjeringen.

Av dem som blir nevnt er det ett fellestrekk verdt å merke seg: Svært få har tidligere regjeringserfaring. Det kan bli en utfordring for Siv Jensen, som aldri før har sittet i regjering - og Erna Solberg som aldri før har vært statsminister.

Siv som finansminister?

Kilder Dagsavisen tidligere har snakket med har trukket fram Siv Jensen (Frp) som en mulig finansminister, Anders Anundsen (Frp) som en mulig justisminister, Ketil Solvik Olsen (Frp) som en mulig olje- og energiminister og Helge André Njåstad (Frp) som en mulig statsråd som kan bekle flere poster. Kari Kjønaas Kjos (Frp) blir også nevnt som en mulig barne- og likestillingsminister.

Selv om alle disse Frp-politikerne er erfarne har ingen av dem sittet i regjering før. Men så er det også første gang i partiets 40 år lange historie at de nå styrer mot en plass ved kongens bord.

Les også:

Mange nye fjes

Blant Høyres statsrådsfavoritter finner vi Jan Tore Sanner (næring og handel), Bent Høie (helse), Torbjørn Røe Isaksen (arbeid), Ine Søreide (forsvar eller utenriks) og Monica Mæland (aktuell for flere statsrådsposter). Ingen av disse har heller regjeringserfaring.

Det har derimot påtroppende statsminister Erna Solberg og Børge Brende - som nevnes som en mulig utenriksminister.

Jensen og Solberg varslet i går at de vil sette et tydelig blått stempel på landet framover.

- Nå er det kun to partier som har gått videre, og vi vil da vil sette vårt særpreg på dette, sa Jensen på pressekonferansen på Sundvollen.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen