Innenriks

Åpner for nye sykehus i Oslo

HELSE: Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener befolkningsveksten gjør at sykehusene i Oslo snart må bygges ut. Helt meningsløst å først gjøre om Aker, for så å se at man trenger mer kapasitet, mener KrF.

Fire år etter at Aker sykehus ble fusjonert med Oslo universitetssykehus og gjort om fra lokalsykehus til å huse blant annet legevakt og rehabilitering for slagpasienter, skjer det flere advarte mot: Oslo vil mangle sykehuskapasitet i framtida.

Det erkjenner helseminister Jonas Gahr Støre i et intervju med Dagsavisen.

- Lokalsykehustilbudet i Oslo vil med årene ha behov for ny kapasitet, sier helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Ahus snart fullt

I går besøkte han Aker sykehus i Oslo. Han mener Aker i dag gir et verdifullt tilbud til Oslos befolkning i et nyskapende samarbeid mellom sykehus og kommune, i tråd med samhandlingsreformen. Støre følger nøye med på befolkningsveksten i hovedstadsområdet og mener det snart er behov for ny sykehuskapasitet. Det trengs god utnyttelse av eksisterende sykehus, men det vil også bli behov for å bygge nytt. Utvidelser kan skje ved å videreutvikle Aker og andre Oslo-sykehus - eller ved å bygge nytt.

- Utvikling av framtidas OUS er ett stort og viktig prosjekt. I tillegg tror jeg det blir behov for ny lokalsykehuskapasitet, for eksempel ved at vi i Søndre Nordstrand eller den delen av Oslo kan se for oss mindre sykehustilbud. Det trenger vi en diskusjon om. Vi må tenke fram i tid og ta demografien på alvor, sier Støre.

Han erkjenner at dagens Ahus også nærmer seg fullt med tanke på hvor sterkt opptaksområdet vokser.

- Det pågår en vurdering av opptaksområdet for Ahus. De kommer til å nå taket om kort tid, sier Støre.

Fakkeltog og protester

Vi skrur tida fire år tilbake. Rikshospitalet, Radiumhospitalet, Ullevål sykehus og Aker sykehus blir slått sammen til ett gigantisk sykehus: Oslo universitetssykehus (OUS) - med 20.000 ansatte.

Aker sykehus blir lagt ned som lokalsykehus, til tross for fakkeltog, folkeaksjoner og store protester. 160.000 pasienter blir overført til Ahus - som ikke har tilstrekkelig kapasitet.

Målet var å bedre behandlingstilbudet, styrke forskningen og gjøre det lettere å rekruttere helsepersonell til andre deler av landet. Men prosessen manglet ledelse og har fått stryk av flere eksperter. Historiene om korridorpasienter, feilbehandling og rot har vært mange. Sammenslåingen av sykehusene i Oslo har virket mot sin hensikt og burde aldri ha blitt gjennomført, har professor Bjørg Marit Andersen uttalt til Vårt Land. Hun har tidligere vært smittevernoverlege ved OUS.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

– Knusende dom over egen politikk

Med den vanskelige sykehussammenslåingen friskt i minne reagerer opposisjonen kraftig på at helseministeren nå sier Oslo vil trenge flere sykehus i framtida. Høyre og KrF mener de hele tida har advart mot at dette kom til å skje: Man la ned viktige funksjoner – for så å se at behovet var voksende på sikt.

– Jeg synes det er en knusende dom over egen politikk de siste åtte årene, sier en svært engasjert Hans Olav Syversen (KrF) til Dagsavisen.

– Dårl ig planlagt

Han mener sannheten er at Aker ble ofret for å berge økonomien til Ahus.

– Det gjorde man ved å overføre mer enn 150.000 pasienter, og penger, til et sykehus som ikke hadde kapasitet til å ta over. Dette var en villet politikk, og en feilslått politikk, sier KrFs parlamentariske leder.

Syversen påpeker at man hele tida har vært klar over befolkningsveksten i hovedstadsområdet og synes det er underlig at man ikke tok det med i planleggingen av sykehussammenslåingen.

– Fikk rett

Høyres helsepolitiske talsperson, Bent Høie, er oppgitt over at regjeringen først forsvarer nedleggelser av lokalsykehus, for så å innrømme at det trengs flere sykehus.

– Dette viser bare håpløshetene i den styringsmodellen som Arbeiderpartiet har låst seg til. Vi har i årevis tatt dette opp i Stortinget og advart mot prosessen, sier Høie.

Høyre-nestlederen påpeker at han har tatt opp saken med «de mange helseministrene regjeringen har hatt» og at han flere ganger har fått forsikringer om at alt var under kontroll i hovedstadsprosessen.

– Så viser det seg at alle de som underveis har advart mot dette har hatt rett. Dette er en stor fallitterklæring mot helseforetaksmodellen, som Støre forsvarer, sier Høie.

Mer fra Dagsavisen