Innenriks

Vil ha legen på Skype

Direktør Bjørn Erikstein ønsker seg et moderne sykehus med samlede fagmiljøer og IKT-systemer som virker. Hvor, og ikke minst hvordan, gjenstår å finne ut.

INTERVJUET

HVEM: Bjørn Erikstein

HVA: Administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus (OUS)

HVORFOR: Oslos sykehustilbud er i forandring. Flere av dagens OUS-bygninger er utrangerte, og målet er at et nytt sykehus skal stå klart en gang fram mot 2025. Dagsavisen har denne uka belyst hvordan Stockholm har løst sin sykehusomstilling. Soki Choi, som er strategisk rådgiver for Nya Karolinska Solna og har forsket på sykehusomstillinger, har sagt til Dagsavisen at Oslo må lære av Stockholm, og unngå en forhastet prosess med misfornøyde ansatte og pasienter som resultat.

- Jeg tror ikke vi er i stand til å overskue hvordan vi kommer til å levere helsetjenester og spesialisthelsetjenester inn i framtida, og det er den store utfordringen. Vi må tenke litt ut av boksen og litt mindre tradisjonelt, sier Bjørn Erikstein, administrerende direktør i Oslo universitetssykehus (OUS).

Les også: Slik bygger söta bror framtidas sykehus

Tre muligheter

OUS-styret vedtok denne uka å starte opp en idéfase - første skritt på veien mot nytt storsykehus i Oslo. Tre alternativer ligger nå på bordet:

* 1: «Nullalternativet»: Sykehuset blir værende som i dag, men det vil kreve noen tiltak.

* 2: Et todelt sykehus, beliggende delvis i nye bygg på dagens tomter på Ullevål og Rikshospitalet, med universitetet i midten.

* 3: Sykehuset samles på ett område. Et storsykehus på Gaustad, med ringveien i tunnel under, er et mulig alternativ.

- Det er også gjort en foreløpig utredning av å plassere hele sykehuset på Ullevål. Og det går an, men det blir litt høyt. Det vil kreve ganske mye, og vil bety bygging tett på driften i veldig mange år. Gaustad-alternativet er ikke utredet ennå, det skal gjøres nå sammen med de andre alternativene, sier Erikstein.

Les også: Reagerer på historieløse sykehusfusjoner

Kraftsentrum

Han vil ikke si konkret hvilket alternativ han ønsker seg, men sier et storsykehus har flere fordeler.

- Jeg merker at mange er fascinert av tanken på å samle alt på ett sted, og lage et kraftsentrum fra Gaustad/Rikshospitalet og ned mot Blindern. Om det er mulig, skal vi belyse, sier direktøren.

Om et års tid skal administrasjonen legge fram sitt forslag for styret.

- Hva vil være de største fordelene ved et storsykehus for eksempel på Gaustad?

- Å samle alt på ett sted vil gjøre det mulig for oss å samle en del funksjoner og kompetanse i stedet for å splitte opp. Det vil gi et godt, trygt og samlet tilbud for pasientene. Da styrkes mulighetene for god pasientbehandling, god forskning og god utdanning, i tett samarbeid med universitet og høyskole.

- Hvordan vil det se ut hvis man forblir på Rikshospitalet og Ullevål?

- Det er klart at da blir noen funksjoner mer delt, og det er noen utfordringer knyttet til det. I en ideell verden tror jeg de fleste vil samle seg i gode enheter.

Les også: Slik skal morgendagens pasienter bo

Vil på nett

Syke pasienter må inn på sykehus, men mye som i dag krever oppmøte på sykehus kan gjøres annerledes i framtidens hypermoderne helsetjeneste, tror Erikstein.

- IKT-systemer skal være med på å knytte oss tettere sammen. Skype (internettelefoni) brukes mye andre steder alt i dag. Man kan tenke seg at det kan utvikles ytterligere, slik at kommunikasjonen mellom pasient og behandler i enkelte faser av behandlingsforløpet kan gjøres på en annen måte.

- Du ser for deg «fjernkonsultasjoner»?

- Det er mulig. På Kaizer Permanente, en institusjon i USA mange europeiske helseledere reiser til for å lære, går 40 prosent av alle konsultasjoner med fastleger via nettet, uten at pasienten møter opp. De har et fulldigitalisert system, som gjør at pasienten både kommuniserer med behandler, og blant annet leser egne prøveresultater via nettet.

- IKT-systemene i Oslo-regionen har jo ikke akkurat vært en strålende suksess til nå. Hva tenker du skal til for at OUS kommer i nærheten av et slikt system?

- At vi gjennomfører prosjektene vi nå er i gang med. Jeg sier ikke at pasientene er fullt på nett i 2016. Men jeg håper sykehuset skal ha et solid IKT-fundament på plass senest innen 2016 - det er min ambisjon.

Advarsler fra Sverige

Dagsavisen har besøkt Stockholm, der de er i full gang med byggingen av et nytt storsykehus (se faksimiler). Heller ikke her går store prosesser smertefritt for seg, og de tillitsvalgte forteller om usikkerhet og bekymring for pasientene. Sykehusforsker Soki Choi advarer sterkt mot forhastede prosesser som ikke har de ansatte med på laget.

- Det er en kritikk vi også har sett i forbindelse med OUS-prosessen. Hva tenker du om hvordan dere skal jobbe med de ansatte for å få en bedre prosess i tida som kommer?

- Både ansatte og brukerrepresentanter må med i dette arbeidet på en klok måte. Jeg oppfatter nå at vi har god og tett dialog med ansattes representanter, og også representanter for brukerne. Jeg sier ikke at alt er på stell, men ambisjonen min er i hvert fall at det skal være god medvirkning, slik at prosjektene vi gjennomfører har basis i hele sykehuset, sier Bjørn Erikstein.

ingrid.hvidsten@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen