Innenriks

Tiltalt for tapping av selskaper

Økokrim har tiltalt Johannes Lunde (44) og to andre personer i Stavanger for grov økonomisk utroskap og underslag.

Tiltalen gjelder grov økonomisk utroskap på 130 millioner kroner og underslag av 10 millioner kroner.

Lunde, som er hovedtiltalt i saken, skal ifølge Økokrim i 2009 og 2010 ha tappet flere selskaper til fordel for selskap i eget konsern som senere har gått konkurs.

– Også i Økokrims sammenheng er dette et høyt beløp, sier statsadvokat Hulda Karlsdottir som har etterforsket saken for Økokrim til NTB.

– Alvorlig tiltale

Ifølge Stavanger Aftenblad er de medtiltalte tidligere administrerende direktør i Rogalandsbanken, Morten Arnold Berg (60), og en 40 år gammel kvinne som var regnskapsmedarbeider i Lunde-systemet.

Berg er tiltalt for medvirkning til økonomisk utroskap og for å ha skjult utbyttet. Kvinnen er tiltalt for å ha medvirket til grovt underslag av rundt 10 millioner kroner.

– Slik vi ser det er det en alvorlig tiltale, spesielt med tanke på at den gjelder så høye beløp og at det er flere selskaper i saken som er fornærmet. For næringslivets del er den også alvorlig. Næringslivet er avhengige av tillit, og vi anser det som alvorlig når ledere misbruker den tilliten de har fått gjennom sine posisjoner, sier Karlsdottir.

Avviser alle punkter

Vinteren 2011 gikk Lundes imperium over ende med en anslått samlet gjeld i Lunde-gruppen på 1,8 milliarder kroner. Kravene mot Lunde personlig var på 298 millioner kroner.

I kjølvannet av konkursene har det kommet inn flere anmeldelser som gjorde at Økokrim begynte etterforskningen.

Ifølge tiltalebeslutningen har Johannes Lunde personlig ved tre anledninger begått grov økonomisk utroskap for å skaffe seg selv eller andre en uberettiget økonomisk vinning i mangemillionersklassen.

Strafferammen for grov økonomisk utroskap er fengsel i inntil seks år.

Ifølge Lundes advokat, Bjørn Kvernberg, avviser Lunde alle punktene i tiltalen.

Mer fra Dagsavisen