Innenriks

- Så naboen delta i folkemord

Clarisse Seminega Kanyange var bare 12 år da hun på nært hold så fetteren bli drept. Så fikk hun ordre om å legge seg oppå liket.

Den 22 år gamle fetteren hennes var student i Belgia og hjemme på ferie da hutumilitsen drepte ham. Med stadig svakere stemme og tårer som triller forteller den 30 år gamle kvinnen fra Kibungo i Rwanda om den bestialske massakren på over 1.000 tutsier. På tiltalebenken i Oslo tingrett sitter naboen hennes i Kibungo, Sadi Bugingo.

2.000 tutsier hadde søkt tilflukt på kommunehuset etter at presidenten og statsministeren ble drept 6. og 7. april 1994. Stille forteller Kanyange hvordan hun var vitne til at en tutsikvinne fikk skåret av et bryst uten å kunne gripe inn.

- Det så ut som om det var Sadi Bugingo som ga de andre ordre om å angripe og drepe, sa Kanyange.

Halvparten av tutsiene som søkte tilflukt på kommunehuset ble enten skutt i hjel, slått i hjel, hogd i hjel med machete eller sprengt i hjel med granater. Men først fikk de beskjed om å grave hull i bakken. Hull deres døde kropper skulle kastes ned i.

Reddet av hutubøddel

Kanyange hevder at hun så naboen sammen med byens borgermester, begge med våpen i hånd, umiddelbart etter folkemordet. Kanyanges redning ble en annen bøddel: En hutu som hadde drept mange, men som kjente henne fra sin jobb på busstasjonen i Kibungo.

49 år gamle Sadi Bugingo er tiltalt for å ha planlagt og iverksatt massedrap, men nekter for å ha vært til stede. Bugingo kom til Norge som flyktning i 2001. De siste årene har firebarnsfaren bodd og jobbet som renholder i Fana i Bergen - før den blodige fortida innhentet ham i fjor og han ble pågrepet. Bugingos forsvarer, advokat Harald Stabell, syntes det var grufullt å høre hva Clarisse Kanyange opplevde som 12-åring.

- I denne saken er det ingen uenighet om hva som skjedde. Uenigheten går på om min klient medvirket eller ikke. Han sier han ikke var der, sier Stabell til Dagsavisen.

Det var verken Clarisse Seminega Kanyange eller Antoine Rusheni i tvil om da de vitnet i går. Også Rusheni var nabo til Stabells klient. Han greide å flykte fra massakren i kommunehuset med et av barna sine.

- Mitt andre barn ble hogd ned sammen med tusen andre. Jeg greide ikke å bære mer enn ett barn, sier Rusheni.

I alt fem av hans sju barn var i kommunehuset. Bare to av de fem overlevde massakren.

2.040 drap

Dette er den andre krigsforbrytersaken siden andre verdenskrig som går som straffesak i Oslo tingrett. Den første gjaldt en norsk statsborger med bosnisk bakgrunn som i 2008 ble tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser, tortur og voldtekt under krigen i Bosnia på 1990-tallet. Tiltalen omfattet overgrep mot 18 sivile serbere.

Tiltalen mot Sadi Bugingo omfatter 2.040 drap. Av de drepte er 158 navngitt i tiltalen. Siden 2007 har et spesialteam fra Kripos på oppfordring fra myndighetene i Rwanda etterforsket saken. De to statsadvokatene Marit Formo og Petter Mandt har vært henholdsvis seks og fem ganger i Rwanda i forbindelse med etterforskningen.

- Har det vært vanskelig å få folk til å vitne etter 18 år?

- Overhodet ikke. 20 vitner fra Rwanda vil komme til Oslo tingrett og vitne. 80 vitner vil forklare seg på videolink, forteller Formo og Mandt.

De mange vitnene er nødvendige fordi det ikke finnes tekniske bevis i saken, selv om selve folkemordet i Rwanda er et av de best dokumenterte i historien. Strafferammen er 21 års fengsel.

Mer fra Dagsavisen