Innenriks

Brækhus får uansett ikke bokse i Norge

Selv om loven mot proffboksing i Norge oppheves, betyr ikke det grønt lyst for Cecilia Brækhus til å bokse i Norge.

Cecilia Brækhus‘ seier over franske Sophie Mathis har igjen aktualisert debatten om profesjonell boksing burde legaliseres i Norge og at loven mot proffboksing fra 1981 fjernes.

Men Norges Idrettsforbund og Olympiske komité og Paralympics (NIF) har vært opptatt av dette lenge før Brækhus-seieren forrige helg. Allerede i mai fattet idrettsstyret vedtak om at loven mot profesjonell boksing oppheves og sendte dette over til Kulturdepartementet, der saken nå ligger. En egen komité bestående av idrettspresident Børre Rognlien, folk fra administrasjonen i NIF, samt kampsportforbundene hadde da kommet med en innstilling til idrettsstyret.

- Loven har gått ut på dato. IOC skiller i OL ikke lenger mellom amatør og proff. Dessuten har Norge hatt et VM i kickboksing, men et VM som fulgte norsk regelverk. Det vil si med påbud om bruk av hjelm, sier idrettspresident Børre Rognlien til Dagsavisen.

Sterke begrensninger

NIF vil at Norge ved en opphevelse av loven skal slutte seg til det nye systemet som AIBA (Det internasjonale amatørbokseforbundet) har utarbeidet. Her har de delt boksing inn i tre kategorier.

* * Olympisk boksing der det fortsatt må bokses med hjelm.

* * En verdensserie i boksing, der lag bokser mot hverandre i turneringer.

* * Profesjonell boksing.

Alle boksere i disse kategoriene kan kvalifisere seg til OL.

Ulik dagens proffboksing

Dette systemet skiller seg klart fra det vi kjenner med dagens profesjonelle boksing, og som Cecilia Brækhus er en del av. Og i Norge har vi også en såkalt knockoutlov som ikke samsvarer med internasjonal proffboksing.

Andreas Selliaas, med bakgrunn i Norsk utenrikspolitisk institutt og NIF, og som nå jobber i PR-bransjen, er klar på at de reglene Cecilia Brækhus bokser etter, gjør det umulig for henne å bokse i Norge selv om loven oppheves. Han han var med i den komitéen som skrev innstillingen til idrettsstyret. Andreas Selliaas er også Norges fremste idrettsblogger.

- Proffboksing ignorer stor sett dopingreglene, boksere bygges opp til storkamp uten en offisiell og godkjent rangering av utøverne, den medisinske oppfølgingen av utøverne er tilfeldig, og dommerne blir betalt for å påvirke resultatet, sier han.

Alt dette bryter med regler norsk idrett styres etter.

Mathis vs Holm

At dommere blir betalt, mener han kom godt fram i den første kampen mellom Anne Sophie Mathis og den amerikanske verdensmester Holly Holm.

- Mathis nesten dreper den amerikanske bokseren under påsyn av dommeren, sier han.

- Jeg har snakket med mange bokseeksperter om denne kampen, og det er liten tvil om at dommeren var betalt for å holde liv i kampen lengst mulig. Det absurde er at det sannsynligvis er Holms mannskap som har betalt dommeren for ikke å avbryte kampen. Dette ser du best i sjette runde. Dommeren må til slutt avbryte kampen i sjuende runde. Kanskje var det det han var betalt for? I re-matchen vant Holm lett mot Mathis. Det var sikkert også planlagt, mener Andreas Sellias.

Dobbelmoral

Andreas Selliaas reagerer også på det han kaller dobbelmoral i synet på proffboksing.

- Det går ikke an å være mot juks i idretten, for eksempel mot doping, men for proffboksing, sier han til Dagsavisen.

- I dag er proffbegrepet meningsløst. Men det betyr ikke at vi vil ha en slik profesjonell boksing som Cecilia Brækhus er en del av, fortsetter han.

Han syns også at den nye kulturministeren går i denne fella når hun gratulerer Brækhus.

- Når du har ansvaret for norsk dopingpolitikk og kampen mot kampfiksing, er ikke dette uproblematisk, mener han.

Mer fra Dagsavisen