Innenriks

Mer terror og organisert kriminalitet

Internasjonalt hjelpe­arbeid er blitt mye farligere. I fjor ble over 300 inter­nasjonale hjelpearbeidere drept, såret eller kidnappet.

Fra 2003 til 2006 ledet Jan Egeland «Kontoret for koordinering av FNs humanitære aktiviteter» (OCHA). Den tidligere NUPI-sjefen er i dag Europadirektør i Human Rights Watch, og ikke i tvil om at det er blitt farligere å være internasjonal hjelpearbeider. I fjor ledet han en stor utredning for FN som konkluderte med at det siste tiåret har vært det verste når det gjelder antall drepte og bortførte hjelpearbeidere noensinne.

Doble og triple tapere

Ifølge tall fra databasen «The aid workers security» ble hele 308 hjelpearbeidere drept, såret eller kidnappet i 2011. Tallet har vært jevnt økende siden 2001. Egeland understreker at verden som helhet er blitt mer fredelig og at det er færre konfliktofre. Men de konfliktsonene som er igjen, er betydelig forverret.

- I Somalia og Kenya er det blitt mer terror og mer organisert kriminalitet som rettes mot hjelpearbeidere. Det vi muligens ser i situasjonen med bortføringen av de ansatte i Flyktninghjelpen, er en kombinasjon av de to, sier han.

Terrorister og organiserte kriminelle trives spesielt godt der forholdene er som verst for flyktninger og konfliktofre. Derfor her også sikkerheten dårligst her - både for hjelpearbeidere og for flyktninger.

- Der er det også vanskeligst å komme fram til sivilbefolkningen, og dermed også svært vanskelig å drive næringsvirksomhet eller utviklingsarbeid. Det betyr at den sivilbefolkningen i en slik type situasjon både blir doble og triple tapere, sier han.

Kan ikke slutte å arbeide

Også generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson, har tydelig merket at forholdene er forverret.

- For 20 år siden var det å være hjelpearbeider noe helt annet. Man var beskyttet av FN-logoen på brystet nesten uansett hvor man var. Det er man ikke lenger. Konfliktbildet er helt annerledes og mye mer komplisert. Det preges av interne konflikter og opprørsgrupper som tyr til helt andre midler enn vi er vant til, for å nå sine mål, sier hun.

- Men vi kan ikke slutte å arbeide for det. Vi må tilpasse oss og finne nye måter å beskytte sikkerheten vår. Men det er viktig at vi kan gi hjelp til folk uten våpen. Det er viktig at vi har direkte tilgang til flyktninger, til kvinner og til barn. Det vil vi fortsette med, sier hun.

Mer fra Dagsavisen