Innenriks

Vikingskipene blir på Bygdøy

Ekspertene har talt. Vikingskipene blir ikke flyttet fra Bygdøy, slår kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) fast.

Statsråden sier debatten om flytting er skrinlagt for godt etter at et internasjonalt ekspertutvalg har konkludert med at skip og skjøre gjenstander i vikingskipsamlingen ikke vil tåle å flyttes.

Halvorsen fikk torsdag overrakt rapporten fra ekspertutvalget som har vært ledet av Jesper Stub Johnsen, bevaringssjef ved Nationalmuseet i København.

Oppgradert status

Stub sier vikingskipsamlingen på Bygdøy har høyere kulturhistorisk verdi enn mange hittil har vært klar over:

– Minst 41 av samlingens 56 gjenstander er unike og har en spesiell bevaringsverdig status både i et norsk og et internasjonalt perspektiv. Dette er bekreftet av internasjonale forskere som utvalget har konsultert under arbeidet med rapporten, sier Stub.

Tilstanden for 15 av de 41 unike gjenstandene i samlingen er dårlig eller meget dårlig. De kan bare flyttes med «vesentlig risiko for skade», ifølge rapporten

Bare tre av gjenstandenes er i god tilstand.

Lang strid

Striden om plasseringen av vikingskipene har pågått i 13 år. Det internasjonale ekspertutvalget ble nedsatt våren 2011 for å vurdere risiko for vikingskipene og gjenstandene ved en eventuell flytting fra Bygdøy til Bjørvika. Utvalgets slår fast at risikoen ved en flytting er for høy.

– Nå må vi sette alt inn på å følge opp utvalgets anbefalinger om hvordan vi skal ta vare på gjenstandene, sier Halvorsen.

Nytt museum i tillegg

Utvalget anbefaler at vikingskipssamlingen på Bygdøy videreutvikles og at det bygges et nytt museum for samlingen i nærheten av dagens museumsbygning. Deretter bør den gamle museumsbygningen på Bygdøy renoveres og bli del av et nytt museumskompleks.

-– Vikingskipsamlingen bør ikke klimatiseres for menneskers velvære, men med tanke på langsiktig bevaring av gjenstandene i samlingen, heter det i rapporten.

Utvalget anbefaler også at det gjennomføres nøyaktig dokumentasjon av alle gjenstander, og at de beste analyse- og målingsverktøy tas i bruk i dette arbeidet, blant annet røntgenanalyse og D-laser skanning.

Skulle noe skje med gjenstandene, vil nøyaktig dokumentasjon kunne lette reparasjoner og rekonstruksjon.

Veien videre

Hvordan den endelige løsningen på Bygdøy blir, er ennå ikke avgjort. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen poengterer at Universitetet i Oslo har ansvaret for vikingskipene, men legger til at en sikring og utvikling av vikingskipsamlingen også er et nasjonalt ansvar.

– Dette betyr også at vi vil bidra til finansiering av nødvendige tiltak, sier hun.

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo sier at han er svært glad for utvalgets tydelige konklusjon. Han sier Kulturhistorisk museum om kort tid vil legge fram en anbefaling om veien videre for styret ved Universitetet i Oslo, som deretter vil legge fram en anbefaling for departementet.

– Har innstillingen klar

Direktør Rane Willerslev ved Kulturhistorisk museum sier til NTB at styret i Kulturhistorisk museum allerede 15. mai vil levere sin innstilling til styret for Universitetet i Oslo om veien videre.

– Vi har allerede diskutert dette i styret, vi har bare ventet på rapporten. Både jeg og styreleder kommer til å gå inn for en delt løsning der en utbygging på Bygdøy kombineres med en utbygging på Tullinløkka, sier Willerslev.

– Rapporten slår fast at det må handles hurtig på Bygdøy, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen