Innenriks

Advarte mot «gettoskoler» i 1992

Erik Solheim (SV) vurderte å flytte for å unngå at sønnen ble en av få «norske» i klassen.

Det er blåst nytt liv i debatten om den etnisk delte osloskolen etter at Dagsavisen i forrige uke skrev om Bjerke videregående, som delte inn klassene etter etnisk bakgrunn.

Den omstridte praksisen ble innført for å hindre at etnisk norske elever byttet til andre skoler. «Hvit flukt» er et helt reelt fenomen, som Dagsavisen og andre medier har omtalt en rekke ganger tidligere.

Flere skoler på Oslo øst har en minoritetsandel på mer enn 90 prosent. Robert Wright, tidligere skolebyråd for KrF, er blant dem som har advart mot utviklingen.

Men flere foreldre Dagsavisen har snakket med er redde for å bli stemplet som rasister hvis de står fram og sier at de ikke ønsker at barna deres blir blant de få etnisk norske på skolen.

Solheim bekymret i 1992

Problemstillingen er ikke ny. Allerede for 19 år siden tok to av dagens SV-statsråder utgangspunkt i seg selv og sine egne barn. Det de sa minner mye om det enkelte foreldre, deriblant Robert Wright, er blitt kraftig kritisert for å mene i 2011.

I august 1992 gikk daværende SV-leder, Erik Solheim, ut i VG og advarte mot «gettoisering» av sentrumsbydelene i hovedstaden.

Bakgrunnen var en sak om en 7-åring som var den eneste etnisk norske blant høstens førsteklassinger på Tøyen skole. Moren valgte å bytte skole. Det hadde de fem andre «norske» som skulle ha begynt på Tøyen samme år allerede gjort.

Solheims sønn skulle begynne på skolen året etter, og kunne bli en av svært få i klassen uten innvandrerbakgrunn. SV-lederen medga at det kunne bli aktuelt å flytte.

– Vi har ikke bestemt oss for om vi skal flytte, men jeg innrømmer at vi vurderer det, sa Solheim til VG.

Handler om språk

Han uttrykte stor forståelse for at 7-åringens mor byttet skole for sønnen.

– Ja, det er vel få foreldre som har problem med å forstå det. Dette er et åpenbart problem som svært mange på denne kanten av byen er opptatt av. Det handler mer om språk enn om nasjonalitet. Alle er vi opptatt av at våre barn skal få en best mulig skolegang og dermed grunnlag for videre utdanning og jobb. Da ønsker folk at det skal være et flertall norsktalende elever i klassene, sa Solheim som i dag er miljø- og utviklingsminister.

Grünerløkka-beboer, partifelle og daværende stortingsrepresentant Kristin Halvorsen ga ham full støtte. Hun er i dag SV-leder og kunnskapsminister.

– Eriks tanker er ikke oppsiktsvekkende for oss på denne kanten av byen – det er tanker alle her gjør seg. Men det kan nok være verre for dem som ikke har slike problemer i sitt eget nærmiljø å forstå dette, sa Halvorsen til VG.

Fikk huden full

Halvorsen, og særlig Solheim, fikk gjennomgå så det holdt etter utspillene.

SOS Rasisme anklaget Solheim for å legitimere en del av argumentene til den kjente rasisten Arne Myrdal. Partifelle og SV-topp, Kari Pahle, sa ifølge VG at hun var redd Solheim «bidrar til å legalisere en form for rasisme som ikke går på hudfarge, men på kulturelle ulikheter».

Oddbjørn Leirvik, daværende prest i Paulus kirke på Grünerløkka, reagerte også kraftig. Til Aftenposten sa han at Solheim og Halvorsen med åpne øyne bidro til «å gjøre østkanten til et troll det ikke går an å komme på talefot med.»

– Forstår dere ikke at ved å flykte av hensyn til deres barns framtidige oppvekstmiljø, signaliserer dere for alt folket at problemene i indre by er uløselige? sa Leirvik.

Erik Solheim opplyser til Dagsavisen at han ikke flyttet. Men han vil ikke gi ytterligere kommentarer til saken.

Mer fra Dagsavisen