Innenriks

Rekordartet juleshopping til 50 milliarder

Nordmenn kommer trolig til

Ifølge prognoser fra hovedorganisasjonen Virke kommer nordmenn til å bruke 48,8 milliarder kroner på julehandelen. Det betyr i så fall en økning på snaut 3 prosent fra fjoråret.

Hvis overslaget på nesten 50 milliarder blir det virkelige tallet, vil hver nordmann i gjennomsnitt handle for 9.900 kroner i desember. Det er først og fremst i storbyene en finner butikkene som vil få den høyeste omsetningen per innbygger.

I Oslo vil hver innbygger legge igjen rundt 10.850 kroner, mens butikker i Sogn og Fjordane har den laveste omsetningen med 8.550 kroner per innbygger.

– Det blir en moderat vekst i julehandelen. Hittil i år har vi sett at forbruket har vært forsiktig, men vi tror mange strekker seg litt ekstra i julehøytiden, sier administrerende direktør i Virke, Vibeke Madsen.

Til mat og drikke

Mer enn 40 prosent av pengene som nordmenn bruker i desember, går til mat, drikke og andre dagligvarer.

I dagligvarebutikkene øker omsetningen med 20 prosent i årets siste måned. Butikker som selger klær, bøker, pynt til hjemmet, elektroniske artikler og sportsutstyr har en omsetning i desember som er to og en halv til tre og en halv ganger høyere enn ellers i året.

Forbrukerne antas å legge igjen rundt 4,7 milliarder kroner i landets klesbutikker i en hektisk førjulstid. Det er 1,6 ganger mer enn gjennomsnittet for de øvrige månedene i året.

Stor giverglede

Noen handelsnæringer er mer avhengig av julehandelen enn andre. Det gjelder først og fremst gullsmedbutikker og platebutikker. For disse bransjene innebærer salget i desember en månedsomsetning som er tre ganger høyere enn snittet for de øvrige månedene.

Jul og pengebruk er også viktig for de ideelle organisasjonene. Frelsesarmeen, Unicef og Blå Kors er blant dem som merker at givergleden blir større fram mot julefeiringen.

– Vi ser også at de frivillige organisasjonene er blitt flinkere med sine valg av julegaver som de tilbyr private og bedrifter. Interessen for å kjøpe disse til kunder og ansatte er stor. Og det gleder meg, sier Madsen.

Mange reiser bort

Ifølge Virkes prognoser ser det ut til å bli en vekst på rundt 10 prosent for utenlandsreiser i forbindelse med jul og nyttår. For førjulsreisene tyder alt på en vekst på inntil fem prosent.

Tall fra reiselivsnæringen viser at opp mot 300.000 nordmenn ferierer i utlandet i årets to siste måneder. (NTB)