Innenriks

Dagen da ingen stjal

Folk stjeler hele tida. Men etter angrepet sist fredag var det stille. Hos Bjørklund

Terrorangrepet 22. juli sprengte i stykker vindusruter til butikker og spisesteder mange hundre meter unna Youngstorget og Regjeringskvartalet. I klesbutikken Cubus ved Stortorget var Victoria Hovland på jobb da bomben gikk av.

– Folk stjeler hver eneste dag, forteller hun.

Men den dagen var det ingen som la klær i veskene sine uten å betale for dem.

– Jeg tror ikke folk tenkte på det akkurat da. Jeg så frykten i alles øyne. Det gjaldt bare å komme seg ut av sentrum og det var det folk gjorde. Ingen gikk tilbake til butikkene, forteller hun.

Diamantring

Vinduene var sprengt. Inne lå det diamanter. Forlovelsesringer, armbånd og halssmykker i gull, sølv og stål.

– Det dyreste vi har er en diamantring til 65.000 kroner, forteller Roya Hassani, butikkmedarbeider i Bjørklund.

Hassani forteller at Gunerius senter ble evakuert. Alle de dyre smykkene ble liggende igjen i butikken. Ingenting ble tatt med.

– Det var veldig enkelt å komme inn for å stjele. Og jeg ventet at noe ville forsvinne, men det gjorde ikke det. Ingenting overhodet har forsvunnet, forteller hun.

– Er du overrasket?

– Ja. Vi har hatt tre innbrudd i løpet av en måned. Jeg trodde at noen kom til å stjele, men er veldig glad for at ingen gjorde det. Jeg kjenner jeg blir glad for at det finnes mennesker med så god moral under slike omstendigheter, forteller hun.

Hassani tror lovlydigheten skyldes sjokket over det som hadde skjedd:

– Det er noe som aldri har skjedd før i Norge eller i Norden. Jeg tror folk fikk sjokk og følte empati.

Politiet

Selv om ingen stjal på fredag er det tilbake til hverdagen nå:

– Nå har folk begynt å stjele igjen, forteller Victoria Hovland ved Cubus.

Det bekrefter politiet. Fredag og i dagene etter terrorangrepet var det uvanlig stille i hovedstaden. Knapt noen stjal eller slo. Men etter en rolig helg og en fredelig start på uka, skjøt kriminaliteten i været onsdag og torsdag forrige uke. Det er snakk om all type kriminalitet, som vold og vinningsforbytelser, opplyser Oslo politidistrikt. Stabssjef Johan Fredriksen sa fredag at nivået var i ferd med å normalisere seg etter noen travle dager.

– Det har vært veldig hektisk de to siste dagene. Det kan virke som om noen hadde noe å ta igjen, sier stabssjef Johan Fredriksen.

Mer fra Dagsavisen