Innenriks

Sigbjørn seierherre

Sigbjørn Johnsens knallharde krav til kutt i mars pisket de rødgrønne på plass. De tre regjeringspartiene har alle fått litt til sitt, og budsjettet

Regjeringen har fått betydelig drahjelp når den snekret budsjett:

* Sykefraværet har gått kraftig ned, og bare i inneværende års budsjett spares hele tre milliarder kroner i trygdeutgifter, viser tall i Nasjonalbudsjettet.

* Asyltallene stuper fra det tidligere anslåtte nivået på 18.500 personer. I år og neste år vil bare vel 10.000 asylsøkere komme til Norge, og dermed blir utgiftene anslagsvis 2,5 milliarder kroner lavere enn tidligere antatt.

* Sysselsettingen tar seg opp og Norge synes på god vei ut av økonomikrisen. Det gir langt lavere utgifter til arbeidsledighetstrygd.

Dermed har Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti alle fått store penger til sine høyest prioriterte saker – uten at det har gått ut over Finansdepartementets klare krav til lavere oljepengebruk.

De store pengene

Da økonomikrisen skyllet over Norge var SV-leder Kristin Halvorsen finansminister, og det ble satt av svimlende 145 milliarder kroner for å demme opp. Nå er det avgjørende for tilliten at de makter å ta budsjettet ned igjen, og det skal de tre rødgrønne ha vært helt enige om.

Lav ledighet på rundt 3,5 prosent, stålkontroll på pengebruken og omstilling av offentlig sektor blant annet gjennom en storsatsing på IKT, var Aps prioriterte hovedsaker.

– Hovedsatsingen er å holde lav arbeidsløshet, lave renter og å ha orden i økonomien slik at vi får mer penger til viktige oppgaver som samferdsel, helse og eldre, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i Stortingets vandrehall i går.

SV har lært

Kilder i regjeringspartiene mener SV har lært av tidligere års litt for store vilje: I år har partiet har satset smalere på å få gjennomslag for gode saker for sine fagstatsråder, og latt andre, og viktige, saker fare.

Det betyr at de for eksempel ikke har kjempet like hardt for kommuneøkonomien, men latt Sp-leder Liv Signe Navarsete ta den fighten.

SV har i stedet sikret satsing for å stoppe frafallet i skolen, et viktig område for kunnskapsminister og partileder Kristin Halvorsen. SV vurderer også dette som et svært viktig tiltak mot økende forskjeller.

SV har også skjøvet fram barne- og familieminister Audun Lysbakken: Maksprisen for en barnehageplass holdes på 2330 kroner per måned, pappapermen økes med to uker og det tas grep om det kriserammede barnevernet. Her økes bevilgningen med 240 millioner kroner. Pengene øremerkes for å sikre at de faktisk går til de lenge varslede 400 nye stillingene i barnevernet.

Men bistandsminister Erik Solheim har tapt, iallfall mot miljøminister Erik Solheim. «Tradisjonell bistand» går ned, men det satses mer på ulike miljøtiltak i u-land. KrF-leder Dagfinn Høybråten sa i går at «vi burde skjemmes». Men SV-nestleder Bård Vegar Solhjell forsvarer Solheim:

– Bistanden har vært gjennom en enorm opptrapping, så vi kan ikke vente den samme veksten, sier Solhjell til Dagsavisen.

Kommuner og jernbane

Sp har satset alt på kommuner og samferdsel, som henholdsvis partileder Liv-Signe Navarsete og tidligere parlamentarisk leder Magnhild Meltveit Kleppa har ansvaret for.

Kommunene får 5,7 milliarder kroner mer i inntekter, men var i går likevel skuffet. Det har de ingen grunn til, ifølge kilder i regjeringspartiene. Kommunene skal ha blitt lovet mellom fire og fem milliarder kroner ekstra neste år.

Kleppa er overbevist om at samferdsel vil være en vinnersak i kommunevalgkampen.

– Neste år vil det være vei- og banearbeid i hele landet. Vi kommer til å åpne prosjekter og sette i gang nye i 2011, lover Kleppa.

Mer fra Dagsavisen