Innenriks

Bekymret for kolleganettverk i Forsvaret

Khalid Skah-saken gjør forsvarsminister Grete Faremo (Ap) urolig for at det finnes et uformelt kolleganettverk av folk med bakgrunn fra Forsvaret og politiet som mobiliseres til private oppdrag.

Sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre redegjorde hun i går for myndighetenes rolle i Skah-saken, en barnefordelingssak mellom marokkanske Khalid Skah og norske Anne Cecilie Hopstock. Hopstock er tilkjent foreldreretten for barna, men Skah har holdt dem igjen i Marokko. Sommeren 2009 ble barna fraktet til Norge under en privat operasjon organisert av barnas mor.

I helgen ble det kjent at to offiserer tjenestegjørende ved Marinejegerkommandoen deltok i den private aksjonen. De kjørte båten som ble brukt til å frakte barna fra Marokko til Spania. I sin redegjøring sa forsvarsministeren at de nye opplysningene «kan gi inntrykk av et uformelt kolleganettverk».

– Betyr det at det kan være snakk om flere personer enn de to som er nevnt?

– Media har de siste dagene vist et bilde jeg er urolig for. Jeg ser konturene av et uformelt kolleganettverk av personer med bakgrunn fra Forsvaret og politiet, som kan mobiliseres i slike operasjoner, sier Faremo til Dagsavisen.

Risiko for ulovligheter

Hun beskriver offiserenes deltakelse som «uakseptabel» og krever at det ryddes opp i regelverk og holdninger innad i Forsvaret.

– Det er helt grunnleggende at alle oppdrag skjer gjennom den militære kommandolinjen og at ingen andre kan gi noen form for oppdrag til militært ansatte. Forsvarssjefen har sagt at han vil tydeliggjøre retningslinjer og holdninger for å unngå tilsvarende situasjoner i framtida, sier Faremo.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen skrev allerede i august et brev til flere avdelinger i Forsvaret, der han ba avdelingslederne om å advare ansatte mot å ha kontakt med private sikkerhetsselskap eller ta på seg private oppdrag. Han skrev at det er en «betydelig rekruttering» til den private sikkerhetsbransjen fra avdelinger hvor personellet har relevant kompetanse.

Diesen skrev videre at det naturlig nok er tette bånd mellom disse og tidligere kolleger i Forsvaret, men at «Dette skaper risiko for at Forsvarets personell og/eller materiell direkte eller indirekte trekkes inn i virksomhet som er på kanten av det lovlige, og som derfor innebærer en stor omdømmerisiko for Forsvaret».

Krever varsomhet

Leder for militære talspersoner, Dag Rist Aamoth, presiserer at offiserer representerer Forvaret og nasjonen, og må forholde seg til de kommandolinjer som er bestemt.

– Man må også vise varsomhet i forhold til hva man begir seg inn på i fritida, sier Aamoth.

Han ønsker ikke å kommentere forsvarsministerens utsagn om uformelle nettverk,

– Jeg er ikke kjent med andre tilfeller enn det som ble redegjort for i går. Forsvaret legger vekt på etikk både i rekrutteringen, utdanningen og i det daglige arbeidet. Når man bærer uniform representerer man Norge. Da gis det kunnskap, ansvar og myndighet som man skal være særdeles varsom med å bruke i andre sammenhenger, sier Aamoth.

Jobber fortsatt

De to offiserene er fremdeles i aktiv tjeneste, og Generalinspektøren for Sjøforsvaret vil nå vurdere om de to spesialsoldatene skal bli møtt med sanksjoner.

Mild irettesettelse eller offentlig refs er to av straffesanksjonene offiserene kan bli møtt med. Refs havner på det militære rullebladet og vil få konsekvenser for videre tjeneste. De to kan også fratas sikkerhetsklareringen, noe som vil gjøre det umulig for dem å fortsette i marinejegerkorpset, skriver NTB.

Norske myndigheter har fått kritikk fordi den norske ambassaden i Marokko hjalp til med å kjøre barna til et hemmelig møtested, hvor de ble overlevert til en av morens medhjelpere. Det store spørsmålet er om norske myndigheter på denne måten overprøvde marokkanske myndigheter og hjalp moren med å smugle barna ut av landet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre forsvarer ambassadens valg.

– Man hadde mottatt gjentatte trusler av groveste art fra Skah, som oppholdt seg permanent utenfor bygningen. Barna hadde gått frivillig inn i ambassaden, og kunne gå frivillig ut. Men fordi det var fare for barnas sikkerhet, kjørte man dem ti minutter unna ambassaden. Det var ikke klarert politisk, men jeg har full forståelse for dette valget, sier Støre.

Mer fra Dagsavisen