Innenriks

145 mill. kroner trolig tapt

Aker er flinkest i klassen med penger, men foreslås lagt ned. Hvis det skjer,

Aker universitetssykehus skal i desember eller januar åpne en ny infeksjonsavdeling, endokrinsenter og et gastrosenter. Det har kostet 145 millioner kroner.

Men denne investeringen kan vise seg å være bortkastet, siden det nå ligger an til at sykehuset snart er historie.

– Hvis sykehuset nedlegges, vil ikke disse postene ha noen nytte annet enn neste år, sier konstituert administrerende direktør Stein-Are Agledal ved Aker sykehus.

Han påpeker at investeringsvedtaket ble fattet lenge før man ante at det går mot nedleggelse av sykehuset.

Are Saastad, leder i Fagforbundet Aker, er opprørt over at Akers oppsparte midler til nyinvesteringer nå kan gå tapt.

– Nedleggelse av Aker vil være en enorm sløsing med penger, sier han.

Ingen retrett

Administrerende direktør Siri Hatlen ved Oslo universitetssykehus (OUS) understreker at Akers framtid ikke er formelt avgjort. Saken skal behandles første gang 17. desember i OUS sitt styre, og endelig vedtak fattes i februar 2010.

– Mye av bygningsmassen på Aker er svært gammel og nedslitt. Hva disse nye og nyoppussede lokalene eventuelt kan brukes til, må vurderes nærmere når saken er ferdig behandlet, sier Hatlen.

For en måned siden anbefalte en prosjektgruppe i OUS etablering av storbysykehus på Ullevål og nedleggelse av Aker.

Hatlen understreker at Oslo universitetssykehus må forholde seg til at Helse Sør-Øst i fjor vedtok at nesten hele Akers pasientgrunnlag skal overføres til Akershus universitetssykehus innen neste år.

– Da sitter vi igjen med altfor mye bygningsmasse. Gitt disse premissene, er prosjektgruppas anbefaling lett å forstå.

Alle parter er innforstått med at Helse Sør-Øst må omgjøre vedtaket fra i fjor, dersom det skal være grunnlag for videre drift på Aker. Men der er det ingen tegn til retrett.

– Vi avventer behandlingen i Oslo universitetssykehus, sier kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande i Helse Sør-Øst.

Men det blir ingen nedleggelse uten kamp. Motstanderne har allerede arrangert tre store demonstrasjoner, og det har kommet massive protester fra Oslobenken på Stortinget, helsebyråd Sylvi Listhaug i Oslo og fra medlemmer i Oslo bystyre. Bystyret skal 7. desember votere over forslaget fra partiet Rødt om å be helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) stanse nedleggelsen.

Flinkest med penger

Are Saastad mener det er flere gode grunner til å la Aker sykehus leve.

Gjennom flere år har Aker vært langt flinkere med kuleramma enn sine to sykehusnaboer i Oslo. Mens Rikshospitalet og Ullevål sykehus ser ut til å gå med et underskudd i år på over 100 millioner kroner, ligger Aker an til et overskudd på 14 millioner kroner.

– Hvorfor nedlegge sykehuset som klarer seg best i Oslo? spør Saastad.

Han mener dessuten at OUS ikke har den fjerneste anelse om hvor mye hele sammenslåingen av Rikshospitalet, Ullevål og Aker kommer til å koste. Prosessen skal gjennomføres uten ekstra midler, derfor må omstillingen skje innenfor OUS sine budsjettrammer.

– Vi har gjentatte ganger bedt direktøren om å få svar på hvor mye dette kommer til å koste, men det har vi aldri fått, snart ett år ut i Oslo universitetssykehus sin historie, sier Saastad, som frykter at pasientene blir skadelidende.

– Vet du hvor mye det kommer til å koste, Siri Hatlen?

– Det er umulig å svare på nå. Vi må se dette over flere år og budsjettet for neste år er ennå ikke ferdig. Men vi må finne en balanse innenfor de rammene vi har.

– Vil ikke store utgifter knyttet til flytting og omstrukturering gå ut over pasienttilbudet?

– Vi vil selvfølgelig forsikre oss om at vi alltid har en forsvarlig pasientbehandling. Men vi er i en svært krevende omstillingsprosess. Målet er at alt skal være på plass innen 2015, men for å sikre at vi ivaretar pasienttilbudet kan det måtte ta noe lengre tid, sier Hatlen.

Are Saastad setter sin lit til at helseministeren griper inn og stanser nedleggelsen.

– All fornuft tilsier at hun gjør det.

Mer fra Dagsavisen