Innenriks

Terje Wiik pågrepet

Giftdrapsdømte Terje Wiik ble

Pågripelsen fant sted klokken 15.50, og skal ha foregått helt uten dramatikk. Wiik hadde tatt ferja fra Hirtshals, og han skal ha blitt gjenkjent underveis.

– Vi fikk en henvendelse fra politiet i Asker og Bærum om å holde ferja SuperSpeed under oppsikt fordi Terje Wiik skulle være om bord. Det viste seg å stemme, sier operasjonsleder Frank Solås i Agder politidistrikt til NTB.

61-åringen har vært etterlyst nasjonalt og internasjonalt etter at han unnlot å møte i Ila fengsel etter permisjon 11. september. Han er dømt til 21 års fengsel for overlagt drap.

– SETT AV MANNSKAPET

Politiet kunne ikke i dag si om Wiik selv hadde tatt kontakt med dem for å melde at han var på vei tilbake til landet. Han har vært i kontakt med politiet flere ganger mens han var på rømmen. Han skal da ha gitt uttrykk for at han ønsket å melde seg og komme tilbake til soningen.

– Wiik var alene da han ble pågrepet. Han ble brakt til politihuset i Kristiansand, og vil etter hvert bli overført tilbake til Ila, sier Solås.

Etter det VG Nett erfarer, skal mannskapet om bord i ferja ha holdt Wiik under oppsyn under overfarten.

KRITISK TIL ETTERLYSNING

Wiik skal ha reist til Frankrike og Strasbourg, angivelig i et forsøk på å få behandlet den ti år gamle drapsdommen i Menneskerettighetsdomstolen der.

Gjentatte ganger de siste dagene skal han ha meddelt politiet at han ville melde seg. Da han fortsatt var på frifot mandag morgen, bestemte politimester Torodd Veiding i Asker og Bærum at et nytt bilde av Wiik skulle publiseres.

– Det forrige bildet som har vært brukt i mediene var over ti år gammelt. Derfor tenkte vi det kunne være nyttig å sende ut et bilde som viser hvordan han ser ut nå, sier politioverbetjent Olav Brubakk til NTB.

Advokat John Christian Elden, som representerer Terje Wiik, er kritisk til politiets nye etterlysning med 61-åringens passbilde. Han mener politiets forsøk på å gjøre Wiik desperat nok til at han melder seg, virket lite gjennomtenkt.

BESTILTE PASS

Wiik ble i 1999 dømt til 21 års fengsel og ti års sikring for å ha tatt livet av Inger Lise Bakken (40) i Trondheim med giften thallium. Senere, da de nye reglene om forvaring kom, ble dommen omgjort til 21 års fengsel.

Fredag for en uke siden skulle han returnert til Ila fengsel etter en permisjon, men dukket ikke opp. Det er blitt kjent at Wiik hadde fått bestille pass selv om han sonet en drapsdom. Passet er imidlertid ikke hentet hos politiet, og det er dette nye passbildet som nå er distribuert i etterlysningen.

Wiik eier en motorsykkel, og en stund var det uklart om han hadde brukt denne i forbindelse med rømmingen. Ifølge Brubakk er det ingen grunn til å tro at den var brukt. (NTB)

Mer fra Dagsavisen