Innenriks

Vi trimmer som aldri før

Tre av fire nordmenn tar på seg treningstøyet og kommer seg opp av sofakroken for å svette hver uke.

To ganger i uka tar Ivar Musum (34) på seg treningstøyet, tvinger seg opp av sofaen og kommer seg på trening på Sats. Nå har han investert 5.000 kroner for at en personlig trener skal få han i toppform.

– Jeg hadde lyst å komme i bedre form og gjør dette for å holde meg frisk og rask, sier Musum.

Flere med han er opptatt av å holde seg i form. Så mange som 75 prosent trimmer en gang i uken eller mer, ifølge levekårsundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå.

Siden 2001 har stadig flere kommet seg ut av sofakroken. De strømmer til helsestudioer, får skiene på beina eller jogger seg en tur i skogen. Det er godt nytt for den norske folkehelsa.

Ikke pause om sommeren

– Det å være fysisk aktiv forebygger type 2-diabetes, hjerte- og karsykdom, noen typer kreft, overvekt og det har dessuten mye og si for trivsel og velvære. For mange innebærer det også en sosial faktor. sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

I lokalene til Sats Vika i Oslo er det ganske ribbet for folk. Men Ivar Musum har ikke tatt treningsferie.

– Bare etter to måneder merker jeg at jeg klarer mer enn da jeg begynte. Det er litt pes å komme seg hit, men det er godt etterpå, sier han.

Han hadde lenge vurdert å begynne å trene, men kom aldri i gang.

– Det var en kompis som til slutt vervet meg. Jeg håper å komme i bedre form, og dessuten trener jeg noen ganger sammen med kompiser, og da er det sosialt også, sier Musum.

Han tror de fem lappene han har investert i personlig trener er vel anvendte kroner.

– Hun pusher meg mye hardere enn hva jeg ville gjort selv. Jeg gir litt mer, sier han.

Folk i alle aldersgrupper mosjonerer mer enn før, og særlig gjelder det for ungdom mellom 16 og 19 år.

– I denne gruppen trente 60 prosent tre-fire ganger i uka i 2007, nesten dobbelt så mange som i 2001, sier Elisabeth Nørgaard, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå (SSB)

Også seniorene har blitt mer aktive.

– 40 prosent i alderen 67–79 år trener nå flere ganger ukentlig. sier Nørgaard,

– Kvinner og menn trener like mye, og mange trimmer ved å gå turer til fots eller på gå på ski, sykle eller jogge, sier hun.

Gyldne tider

Også de store treningskjedene nyter godt av at nordmenn er opptatt av å holde seg i form. Norge ligger på fjerdeplass i Europa når det gjelder treningssentermedlemskap.

– Siden 2003 og fram til og med 2008 har Sats hatt en omsetningsvekst på over 370 prosent innenfor personlig trening, sier kjedens markedssjef, Svein Optjernsberget.

Fjoråret ble totalt et rekordår i omsetning for de store treningskjedene Sats og Elixia.

– Det er veldig mye fokus på det med helse og livsstil, og det er en trend å ta vare på helsa si. Folk er mer opptatt av å trene, gå på treningsstudio og spise sunn mat. Det er en gledelig trend at flere trener og driver med ulike former for aktivitet. Denne trenden har vi sett over flere år, sier Øien.

Men han merker seg at det er visse grupper som trener mer enn andre.

– De med høyest utdanning trener mest. Dette bekrefter at det er klare sosiale forskjeller i aktivitetsnivå. Men det er ikke bare trening som gjelder for å være fysisk aktiv, vel så viktig er det for eksempel å gå til skole og jobb. Mye tyder på at aktiviteten på disse områdene går ned. Vi har snøfresere, fjernkontroller til det meste og kjører stadig mer bil, også på de korte turene. Blir folk mer aktive også på disse områdene, får vi enda bedre helse, sier Øien.

Mer fra Dagsavisen