Innenriks

USAs ambassade til Husebyskogen

USA får grønt lys til å flytte sin ambassade til Husebyskogen i Oslo.

Høyesterett konkluderer i dommen med at det ikke ble begått avgjørende saksbehandlingsfeil da det ble gitt godkjennelse til å omregulere området der USA ønsker å bygge ny ambassade i Oslo.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus godkjente Oslo kommunes vedtak om endring av reguleringsplanen for deler av et friområde i Husebyskogen i bydel Vestre Aker i Oslo uten at det var blitt gjennomført påkrevd konsekvensutredning med tanke på alternativ lokalisering.

Flere grupper, blant andre Naturvernforbundet og aksjonsgruppen Aksjon Vern Husebyskogen, mente derfor at vedtaket var ugyldig og at tomtesaken måtte opp til ny behandling. Motstanderne tok saken til retten i 2006, men tapte både i tingretten og i lagmannsretten to år senere.

JURIDISK PUNKTUM

Nå har Høyesterett etter alt å dømme satt et endelig punktum for saken.

At planmyndigheten ikke påla den amerikanske ambassaden å utrede alternativene for lokalisering hadde ingen betydning for den beslutningen som ble tatt, ifølge dommen. Tvert imot mener førstvoterende høyesterettsdommer, Arnfinn Bårdsen, at en slik utredning ikke ville gitt noe annet vedtak enn det som ble fattet.

Bårdsen fastslår at det er opp til myndighetenes skjønn å avgjøre om de har tilstrekkelig grunnlag til å ta en beslutning ut fra de utredninger som er gjennomført.

Dommen i Høyesterett innebærer at det ikke finnes juridiske hindre for gjennomføring av USAs planer om å bygge ny ambassade på den 40 mål store tomten i Husebyskogen.

FORSVARLIG GRUNNLAG

«Samlet sett var prosessen fram mot ambassadens valg av tomt etter mitt syn tilstrekkelig dokumentert, og det var forsvarlig av planmyndigheten å slå seg til ro med at aktuelle alternativ ikke forelå ... Ut fra det grunnlaget man allerede hadde, var det etter mitt syn også forsvarlig av kommunen å ikke selv iverksette nye søk etter mulig tomter», skriver Bårdsen i dommen.

USAs ambassade har holdt til i Henrik Ibsens gate i Oslo i 50 år, men på grunn av sikkerhets- og kapasitetshensyn vil amerikanske myndigheter flytte ambassaden ut av Oslo sentrum. Etter å ha vurdert over 30 tomter, kjøpte USA høsten 2004 den omstridte tomten i Husebyskogen ved Makrellbekken av Forsvaret.

VIL VÆRE GOD NABO

Den amerikanske ambassaden reagerer med tilfredshet over at de juridiske stridighetene nå er over. Ambassadør Benson K. Whitney sier det nå er riktig å bygge ny ambassade.

– Med denne enstemmige avgjørelsen fra Høyesterett er det tid for å gå videre fra de politiske og juridiske uenighetene. Bygging av en ny ambassade er det riktige skritt for vårt nasjonale forhold, for Oslos borgere og for de amerikanske og norske ansatte på ambassaden. Vi er klare til å fortsette vår dialog og ser fram til å bli gode naboer, sier ambassadøren.

Leder Margrethe Geelmuyden i Aksjon Vern Husebyskogen er svært skuffet over dommen. Hun fastholder sitt standpunkt om at det er feil å bygge ambassaden på tomta.

– Det er feil å legge Norges fremste terrormål vegg i vegg med et idrettsanlegg hvor det trener 2.000 barn hver uke. Og det er uforståelig at man ønsker å legge et kontorbygg og terrormål til et boligområdet, sier hun til NRK.

Mer fra Dagsavisen