Innenriks

Hadde ikke krefter til å fortsette

Tidligere Sp-leder Åslaug Haga ble takket av med stående applaus og mange gode ord under landsmøtefesten i Ålesund lørdag.

Selv benyttet svarte hun med å takke Senterpartiet for alle opplevelsene hun fikk som partileder.

– Jeg har fått erfaringer på absolutt alle plan, sa Haga, som gikk av som partileder og statsråd i juni i fjor som følge av helseproblemer.

– Det siste trekvart året ble ikke som planlagt. Det er livet. Men jeg visste i juni at partiet var sterkt nok til å takle at jeg trakk meg. Jeg hadde ikke krefter til å fortsette, sa hun til stående applaus fra et beveget landsmøte.

Den tidligere Sp-lederen takket spesielt sin arvtaker Liv Signe Navarsete, som hun ga et grønt glasshjerte i gave.

– Det er krevende å stå i front, lede et parti og sitte i regjering. Glasshjertet er et symbol på Senterpartiet, våren, det levende livet og hvor viktig det er å ta vare på hverandre når stormen står på. For stormen står på, sa Haga.

– Skrevet historie

Liv Signe Navarsete som tidligere på dagen var blitt gjenvalgt som partileder i Senterpartiet, ble rørt da hun holdt takketalen for Åslaug Haga.

– Du gjorde det eneste rette. Helsa må gå først. Men vi er utrolig glade for å ha deg her i kveld. Du har bidratt til å skrive historien om det moderne Norge. Du gikk i front da landsmøtet i 2005 traff det historiske vedtaket om å samarbeide med Arbeiderpartiet og SV. Jeg har lært deg å kjenne som et menneske med mot, omtanke, varme og et brennende engasjement, sa hun.

Etter fem måneders sykmelding tok Åslaug Haga i november sete i Stortingets utenrikskomité. For kort tid siden ble hun igjen sykmeldt på grunn av høyt blodtrykk, og derfor var det høyst usikkert om hun ville komme til landsmøtet for å bli takket av.

Haga benyttet selv anledningen til å slå fast at det var rett å søke samarbeid mot venstre.

– De beste løsningene for norsk politikk ligger i skjæringspunktet mellom sentrum og venstre, sa Haga, som sammenlignet det rødgrønne prosjektet med en diamant som iblant må pusses med nennsomme Sp-hender.

– Trist sak

Før Haga gikk av som statsråd og partileder hadde hun gjennomgått et voldsomt mediepress som følge av ureglementert stabbursutleie i hagen i Ås og en ulovlig oppsatt brygge på sommerstedet i Nordfjord.

– Den saken ble blåst ut av alle proporsjoner. Det var veldig trist at det endte slik. Åslaug er en fantastisk dyktig politiker som har gjort en fabelaktig jobb for partiet, sier tidligere Senterparti-leder Odd Roger Enoksen til NTB.

Det var han som lanserte tanken om at partiet skulle samarbeide med SV og Arbeiderpartiet, men det ble Haga som gjennomførte den.

– Uten Åslaugs innsats hadde det ikke blitt noen rødgrønn regjering. Hun bygde tillit og klarte å skape en god dialog med Jens og Kristin, sier Enoksen.

Haga overtok som partileder da Enoksen gikk av i 2003. Fire år senere tok hun over styringen med Olje- og energidepartementet etter at Enoksen hadde søkt avskjed for å vende tilbake til familien på Andøya.

Mer fra Dagsavisen