Innenriks

Studentsvindel i millionklassen

De tre siste årene har norske studenter i utlandet forsøkt å svindle Statens Lånekasse for

Dette har ført til over 60 anmeldelser av norske utenlandsstudenter.

– Vi snakker her isolert om de groveste tilfellene, og ofte dreier det seg om beløp på mellom 200.000 og 400.000 kroner. I tillegg har vi ca 100 saker i året der mindre beløp er involvert, opplyser informasjonssjef Astrid Merum ved Statens Lånekasse.

Hoppet av studiet

Rundt 12.000 norske studenter tar i dag hele utdanningen i utlandet. Å få tilstrekkelig dokumentasjon fra disse er ofte en tidkrevende prosess for Lånekassen.

– Problemet er at vi ikke får opplysninger fra lærestedene i utlandet elektronisk, slik som i Norge. Vi er derfor avhengig av dokumentasjon fra studentene, og at den er riktig, forklarer Merum.

Flere rettssaker de siste årene har avdekket norske utenlandsstudenter som har forfalsket dokumentasjon. En norsk utenlandsstudent ble nylig dømt for å ha svindlet Lånekassen for 155.000 kroner. Dommen ble 75 dager ubetinget fengsel, samt tilbakebetaling av hele beløpet. Vedkommende har ikke bestemt seg for om han vil anke dommen.

Flere kontroller

– Denne personen avbrøt utdanningen, men opplyste ikke om dette og mottok dermed urettmessig lån og stipend. Andre tilfeller gjelder forfalsking av resultater, eller mangel på dokumentasjon om hvor eller hva de faktisk studerer, sier Merum.

Lånekassen har nå innført hyppigere kontroller, også underveis i studiet.

– Vi ber om dokumentasjon for betalte skolepenger og studieprogresjon. De som studerer i utlandet får høye stipendbeløp og høye lån, så vi ser nødvendigheten av dette, slår Merum fast.

Strengere tilsyn skal forhåpentligvis minske lysten til å forsøke seg på svindel, men også virke opplysende.

– Målet er å forhindre at denne typen saker oppstår, og ikke primært avdekke. Vi regner med færre slike saker som en følge av tiltakene vi nå har gjort, sier hun.

ANSA samarbeider

Anders Bentsen er president i ANSA, som jobber for å ivareta norske utenlandsstudenters interesser. Han er glad for at Lånekassen luker ut verstingene.

– Det er selvsagt uakseptabelt at folk svindler til seg penger på denne måten. De som gjør det undergraver hele systemet, og bør straffes.

ANSA samarbeider nå tett med Lånekassen om å få ut informasjon om den nye ordningen.

– Det har vært litt startvansker, men vi ser positivt på tiltaket fordi det kan være med på å oppdage eventuelle utilsiktete forhold på et tidlig stadium. Utenlandsstudenter må forholde seg til mer kompliserte regelverk enn i Norge, noe som kan føre til misforståelser. Det å få ut riktig og god informasjon til studentene om hva som skal rapporteres og hvor ofte, er noe vi jobber aktivt med å løse, avslutter Bentsen.

Mer fra Dagsavisen