Innenriks

Staten spiser opp frivillig-gaver

Staten forsyner seg grådig av gavene til frivillige organisasjoner.

«Kommer aldri til himmelen, kommer aldri til helvete, vi forblir i skjærsilden, vi er altfor kjedelige, vi er verdiløse menn,» synger Valentourettes på grytekonsert for Frelsesarmeen. Men arrangementet er langt fra verdiløst for staten. Frelsesarmeen må betale moms på leia av lydutstyret.

Hjelpe-moms

Det er fordi de frivillige organisasjonene ikke selger, men gir bort produkter og tjenester at de ikke får trekke fra momsen på det de kjøper inn.

Det fører til at:

  • Røde Kors' hjelpekorps betaler mer for snøscootere enn det et høyfjellshotell må.
  • Musikkorps betaler mer for instrumenter og noter enn kommunale musikkskoler.
  • Redd Barna betaler mer for trykking av brosjyrer om nettvettregler for barn enn Hennes & Mauritz betaler for trykking av undertøyreklame.

Organisasjonene synes dette er svært urimelig, sier generalsekretær Birgitte Brekke i Frivillighet Norge.

– Fordi de har ideelle formål, skal de måtte betale moms. Mens de som har profitt som formål eller som formål å levere offentlige tjenester, får trekke fra 25 prosent moms, sier Brekke.

Kirkens Bymisjon har en kafé for rusmisbrukere, kalt Møtestedet, som har kjøpt inn mat, vaskemidler og utstyr for 1,6 millioner kroner i år. Av dette anslås 300.000 kroner å ha gått til moms til staten.

– Organisasjonene opplever dette som en hån, rett og slett. Det handler om vilje: Vil man at frivillige organisasjoner skal måtte betale 25 prosent ekstra når de kjøper inn vaskemidler og mat til kafeene eller mat som skal deles ut til narkomane? Andre kafeer kan trekke fra momsen, fordi de selger varene, sier Brekke.

Brutte løfter

Regjeringen og Jens Stoltenberg har flere ganger sagt de skal gjøre noe med dette. Organisasjonene føler seg sveket når det ennå ikke har skjedd noe.

– De har skjøvet og skjøvet på det. Statsministeren har to år på rad stått på topplederkonferansen i Frivillighet Norge og sagt han skal ta tak i denne problemstillingen, sier Brekke.

Nå har flere organisasjoner sendt brev til Stoltenberg, der de krever svar på om han faktisk vil frita dem for moms på innkjøp. Hver krone lokale kultur- og idrettsorganisasjoner, barne- og ungdomsorganisasjoner, hjelpekorps og slumstasjoner betaler i moms til staten, betyr mindre penger til aktivitet, påpeker de i brevet.

De frivillige organisasjonene betaler en milliard kroner i moms til staten hvert år, ifølge tall fra Frivillighet Norge.

– Urimelig

Rolf Kristensen har møtt opp på Egertorget i Oslo for å høre Valentourettes. Han synes det er urimelig at frivillige organisasjoner skal måtte betale moms.

– Det burde man droppe, sier Kristensen, som pleier å støtte organisasjoner.

Innsamlede penger burde ikke måtte gå til moms, mener han.

Grytekonsertene er en del av julegryteaksjonen Frelsesarmeen arrangerer hver desember. Kommunikasjonssjef Andrew Hannevik står ved scenekanten med ei pengebøsse i hånda.

– Når folk gir penger og vil være med og støtte, ønsker vi at mest mulig skal kunne gå til hjelpearbeid, sier Hannevik.

Mer fra Dagsavisen