Innenriks

Ber homofile muslimer stå fram

Leder Senaid Kobilica i Islamsk Råd oppfordrer nå landets imamer å lytte til homofile muslimer. – Vi ønsker ikke at de skal leve i skapet.

– Islamsk Råd vil ikke at homofile, enten de er muslimer eller ikke,
skal leve i skapet. De bor i Norge, et demokratisk land, og de er frie til å komme ut, sier leder Senaid Kobilica i Islamsk Råd Norge til Dagsavisen.

Han understreker at ingen mennesker bør leve i frykt, og viser til voldsepisoder hvor homofile har blitt banket opp på grunn av sin legning.

– Mest av alt trenger de noen å snakke med. Imamer må derfor være åpne for å lytte til homofile muslimer. Vi anbefaler alle å respektere homofile og lesbiske, sier Kobilica.

– Må respekteres

Islamsk Råd er en paraplyorganisasjon for islamske trossamfunn og organisasjoner i Norge. Det representerer nærmere 70.000 norske muslimer.

Ved å si at imamer bør lytte til homofile muslimer, åpner Kobilica døren på gløtt for homofile muslimer. Men lederen for Islamsk Råd mener det er uforenlig å være homofil og troende muslim.

– Det er ikke mulig å leve homofilt og samtidig si at man praktiserer
islam. Dette er to ting som er uforenlige.

Er ikke det også en tolkning av islam, at man ikke kan være homofil og troende muslim?

– Nei. Homofili går imot hva islam står for, og derfor kan det ikke forenes.

Hvordan skal imamene ta imot homofile muslimer?

– Imamene skal lytte til homofile og deres bekymringer. Men selvsagt vil vi også informere dem om islamsk lære og hvordan den forholder seg til homofili.

Kan homofili kureres?

– Jeg vil ikke snakke om kurering eller at homofili er en sykdom. Som imam vil jeg framheve at enhver muslim må leve i overensstemmelse med grunnleggende islamske prinsipper.

Tar avstand i norge

Tidlig denne uka møtte Islamsk Råd SVs homonettverk hvor de blant annet snakket om homofile muslimer i Norge. Det er første gang Islamsk Råd formelt har møtt homofile representanter til debatt om dette temaet.

For to og en halv uke siden gikk barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) knallhardt ut mot Islamsk Råd Norge og refset dem for å ikke ta avstand fra dødsstraff for homofile.

Islamsk Råd venter fremdeles på svar fra det europeiske fatwarådet om hvilke holdninger norske muslimer skal ha til homofile i verden, deriblant om de er for eller imot dødsstraff for homofili. Fatwarådet, som behandler prinsipielle spørsmål for muslimer i Europa, hadde sitt årlige møte i juli, men spørsmålet ble ikke tatt opp. Det er uklart når saken vil bli debattert.

– Vi understreker at Islamsk Råd tar avstand fra dødsstraff for homofile i Norge, men vi ønsker ikke å legge oss bort i lovgivningen i andre land, sier Kobilica.

Men norske muslimer behøver ikke å ta avstand fra dødsstraff for homofile utenfor Norge?

– Som sagt kan ikke Islamsk Råd blande seg inn i hvordan andre land styrer.

Vil lytte

Senaid, du har tidligere sagt at man kan telle homofile muslimer på én hånd. Står du fortsatt på det?

– He he. Nei, den har jeg fått høre mye om, og det var sikkert ikke så
lurt sagt av meg, svarer Kobilica.

Imam Mehboob-ur-Rehman ved Islamic Cultural Center, tar oppfordringen fra Kobilica.

– Alle mennesker skal respekteres. Det har jeg lært i islam, og det er det jeg lærer videre. Jeg skal bistå etter beste evne og med full respekt, sier Rehman og understreker at Islamic Cultural Center er åpen for alle, også homofile.

Basim Ghozlan, forstander i Det islamske forbundet, sier han selvsagt vil lytte hvis homofile muslimer oppsøker ham.

– Men hittil har jeg ikke sett noen. Kommer de til meg, kan vi snakke om hva som helst. Jeg synes de bør leve slik de selv mener er riktig, sier Ghozlan.

I morgen skal Islamsk Råd diskutere homofilispørsmålet med barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Mer fra Dagsavisen