Innenriks

Vil ikke love at vraket fjernes

Vraket «Murmansk» skulle vært undersøkt tidligere, innrømmer fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap). Hun lover å rydde opp, men vil ikke garantere at vraket fjernes.

Helga Pedersen vekslet mellom selvkritikk, selvforsvar og et forsøk på å vise handlekraft i går. På taket av Fiskeri- og kystdepartementet i Oslo prøvde hun å stå skolerett i mediestormen omkring hennes håndtering av vraket «Murmansk».

– Jeg tar selvkritikk på at jeg ikke har purret på Kystverket for å undersøke vraket. De har hatt hendene fulle med mange andre vrak. Det er en forklaring, men ingen unnskyldning. Ansvaret er mitt, sier Pedersen til Dagsavisen.

I 2005 ble hun informert om at den russiske krysseren som ligger utenfor Sørøya på Finnmarkskysten kunne inneholde miljøgifter. Vel tre måneder senere – i februar 2006 – ba hun Kystverket undersøke dette. Det har ikke skjedd, og Pedersen har heller ikke fulgt opp saken før Aftenposten fredag avslørte at det er påvist funn av radioaktive stoffer i utstyr som er fjernet fra vraket.

– Jeg burde fulgt opp Kystverket tidligere, sier Pedersen.

Befaring

Etter de siste dagers økende press beordret fiskeri- og kystministeren i går Kystverket og Statens strålevern til å gjennomføre en umiddelbar befaring av vraket. Arbeidet med å ta målinger rundt vraket begynte i går og fortsetter i dag.

Pedersen lover personlig å reise til Sørøya for å møte lokalbefolkningen og få utført en full gjennomgang av hendelsesforløpet fra «Murmansk» havnet i fjærsteinene ved Sørvær i Vest-Finnmark julaften 1994 og fram til i dag.

Men hun vil ikke love at vraket skal fjernes.

– Det er for tidlig å ta stilling til dette, sier Pedersen.

– Jeg er fornøyd med at det blir iverksatt undersøkelser straks, men misfornøyd med at hun ikke kan love å fjerne vraket. Det er vårt viktigste krav, sier ordfører Eva D. Husby (Ap) i Hasvik kommune på Sørøya til Dagsavisen. Hun møtte i går Helga Pedersen i Oslo.

Selvforsvar

Om Pedersen tar selvkritikk for ikke å ha mast på Kystverket, nekter hun blankt for at hun skal ha løyet eller holdt tilbake informasjon om miljøgifter i «Murmansk».

– Nei, det har jeg ikke gjort, fastholder hun.

Hun hevder at hun aldri hadde hørt om at det kunne være radioaktive stoffer i vraket før det ble kjent gjennom mediene forrige uke. Og mistanken om at skipet kunne inneholde PCB og bromerte flammehemmere, ble Bondevik II-regjeringen informert om allerede i 2004, hevder Pedersen.

Må forklare seg

Aps stortingsgruppe krever at Pedersen forklarer seg om «Murmansk»-saken.

– Det er viktig at det er full åpenhet, og vi ønsker å få en redegjørelse for hele saksgangen, sier Olav Akselsen, leder for Aps stortingsgruppe til NRK.

– Vi ønsker også at Stortinget skal få de opplysningene de ønsker så fort som mulig, sier han.

Opposisjonen er svært kritisk til Helga Pedersens håndtering av «Murmansk»-saken, men bare Fremskrittspartiet antyder at hun kan bli nødt til å trekke seg. Frp-formann Siv Jensen mener Stortingets kontrollkomité bør se nærmere på saken.

Venstres miljøpolitiske talsmann, Gunnar Kvassheim, tror ikke Pedersen risikerer jobben, men han mener hun er svekket som statsråd og at tilliten til henne nå avhenger av hvor resolutt hun griper saken an.

– Det er flere regjeringer som har håndtert denne saken og mange kan ta selvkritikk, men det er ingen unnskyldning for fiskeriministeren, sier Kvassheim til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen