Innenriks

Vil vinne verdens største fotballcup

To lag fra slummen i Rio har nettopp vunnet turneringer i Kristiansand og Danmark. Nå står Norway Cup for tur.

Solen strutter fra skyfri himmel over Ekebergsletta. Ennå er ikke målene trillet på plass, men kortklipte fotballbaner ligger innbydende og venter på verdens største fotballturnering som starter søndag.

Helt alene på sletta, er det lett å få øye på de to fotballagene, Projeto Karanba de Futebol, eller bare Karanba, som Tommy Nilsen (31) har tatt med fra Rio til Oslo. 38 gutter fra de verste strøkene i den brasilianske storbyen, avslutter et halvannen måneds Norgesopphold på Ekebergsletta.

23 gutter i en treroms

– Vi reiste fra Rio til São Paulo, ventet i ti timer, så til Nederland og deretter Kristiansand. Hele reisen tok omtrent to dager, sier Tommy.

Det ble trøbbel da avreisen brått ble flyttet – fra formiddagen til midt på natten.

– Det er fullstendig uaktuelt å bevege seg utendørs på nattetid i strøkene de fleste gutta bor. Tre rivaliserende narkobander slåss kontinuerlig om kontrollen over narkotrafikken. Det er sammenstøt og skuddvekslinger hver dag, for ikke å snakke om nettene.

Løsningen ble av det rause slaget – 23 av guttene sov over i Tommys 70 kvadratmeter store treroms leilighet. Det ble ikke mye søvn, men reisen gikk bra.

Kommer for å vinne

Hele den norskbrasilianske troppen, 38 gutter og fem ledere er innkvartert på Høyenhall skole.

Også i fjor deltok Karanba, men da bare med ett, ungt juniorlag. Det endte med tap i første sluttspillkamp mot Skeid. I år er ambisjonene å nå lengre, og oppkjøringen tyder på at begge lagene kan gå hele veien.

– I Kristiansand vant guttelaget Plussbank Cup. I Dana Cup var det juniorlaget som vant finalen 9–0, sier Tommy.

Han legger vekt på at det sosiale er det viktigste. Å gi disse guttene en annerledes og positiv opplevelse, er hele grunnlaget for prosjektet han startet etter en Brasil-ferie i 2004.

– Men disse gutta har fokus på å vinne. For dem er fotball den eneste arenaen de har sjanse til å hevde seg på, og deres vinnervilje smitter selvfølgelig over på meg.

Klar general

Frode Kyvåg ser rolig ut der han rusler ut fra det nye sekretariatet ved Ekeberghallen for å møte Dagsavisen.

– Her har vi faktisk full kontroll, slår han fast, før han innrømmer at ting sto på hodet i forrige uke.

I år er det lagt inn en buffersone, litt ekstra med tid dagen før dagen, slik at ting som ikke er falt på plass, kan plukkes opp og plasseres.

Kyvåg gløtter kjapt på klokka, anslår at det er 27 timer til innsjekking, snakker varmt om de 140 i arrangementskomiteen, og lar seg engasjere av den norske dugnadsånden.

– Det er jo et helt fantastisk, særnorsk fenomen dette med dugnad. I utlandet aner de jo ikke hva vi snakker om! Men her har vi 1.100 frivillige fra vår organisasjon, i tillegg til de eksterne, og de driver alt dette, sier Norway Cup-generalen.

Fra klokken fire i dag og fram til klokken ti lørdag kveld, skal tretti tusen unge fotballspillere sjekkes inn av Kyvågs frivillige kvinner og menn. Søndag begynner turneringen. I sol og 27 grader på Ekebergsletta er det stille før stormen.

Mer fra Dagsavisen