Innenriks

Det er de rike som får svi

Vanlige folk merker lite til den stupende børsen, fastslår eksperter. Det er de rikeste som rammes hardt.

Småsparerne merker i liten grad det som i går av flere ble omtalt som et børskrakk, fastslår flere økonomieksperter. Det er de aller rikeste, og særlig de som har tatt opp store lån for å investere i aksjer, som nå merker at Oslo Børs stuper, fastslår Carsten O. Five, ekspert på personlig økonomi.

Svir fingrene

– Det er de som nå virkelig får svidd fingrene sine og som kan oppleve et dramatisk fall. Men de har også tatt en stor risiko. Man bør ikke låne store beløp og sette i aksjemarkedet, det er utrolig risikabelt, og det får vi nå til de grader bevist, sier Five.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken mener børsfallet innebærer skuffelser for en del mennesker, men at de færreste får vansker på grunn av det.

– Det svir for de rike. Andre mennesker kan kanskje oppleve at sydenferien de hadde håpet å få finansiert av aksjefond, ikke blir noe av. Men det kaller jeg ikke «å svi», sier Mork.

For de store massene betyr dette lite, mener også sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

– De færreste sitter med så mye penger i aksjefond og er så avhengige av å bruke dem nå at det får mye å si, sier han.

Varer børskrisen lenge, kan den hemme bedrifter i å gjennomføre planer om utvidelse, men der er vi ikke ennå, ifølge Juel.

– Renta forblir lav

At den stupende børsen rammer de rike, fastslår også forbrukerøkonomi Ellen Dokk Holm i Postbanken. Det som bekymrer vanlige folk, er usikkerheten rundt om dette kan påvirke boliglånet deres, mener hun.

Det kommer ikke til å skje, mener Five. Det ser ikke dramatisk ut for Ola og Karis privatøkonomi på kort sikt, fastslår han.

– Jeg tror vi får et godt lønnsoppgjør, renta kommer til å holde seg lav, og vi har så å si full sysselsetting, og det er det som er det viktige for nordmenns privatøkonomi. Vi får nok en liten avmatting av boligprisene, men i pressområdene gir det ikke store utslag, sier Five.

– Vil merke oljefall

Men blir det ytterligere fall framover, og hele verdensøkonomien kjøles ned, får det konsekvenser også for nordmenn, advarer han.

– Særlig hvis oljeprisen faller, vil det slå ut for norsk økonomi og norske arbeidsplasser. Men det er et godt stykke fram i tid, for gjennomgående går norsk økonomi godt.

Også Mork i Handelsbanken påpeker at vi kommer til å merke det hvis oljefondet, med våre framtidige pensjoner, faller mye.

– Skulle oljefondet falle med 10 prosent, dreier det seg om 200 milliarder, sier Mork.

Men hittil dreier denne krisen seg kun om tap i aksjefond, understreker han.

– Nordmenn flest får ikke sin velstand fra Oslo Børs, men fra arbeidsplassen sin. Og så langt er ikke norske arbeidsplasser i fare. Det er fremdeles knapphet på arbeidskraft i Norge.

Får kjøpt mer

En av tre nordmenn over 15 år har aksjefond, ifølge Postbankens forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm. Hun råder dem til å ha is i magen og ikke selge.

– Når du sparer i aksjefond, må du tåle at børser går opp og ned. Historisk sett har det bare gått én vei; oppover. Mange setter av 1.000 kroner i måneden til å spare i fond, og når kursen nå faller, får de kjøpt flere andeler med det faste sparebeløpet.

Nordmenn er fortsatt relativt tradisjonelle i sin sparing og relativt trygghetsorienterte, fastslår forbrukerøkonom Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR.

– Den vanlige spareren, altså folk flest, er ikke tungt eksponert på børsen, sier Rasmussen.

Men hvis krisen blir langvarig, kan den få betydning for arbeidsplasser og boligmarkedet, mener hun.

Mer fra Dagsavisen