Innenriks

2007 – året da mat ble farlig

I 2007 opplevde Oslo-folk å måtte koke vann, Rikshospitalet ga pasienter listeriasmittet mat og rundt 100 kiosker har solgt dårlig, helsefarlig og ulovlig kebabfarse uten kontroll fra Mattilsynet.

Torggata i Oslo bugner av lettvinte matløsninger. På en av kebabsjappene finner vi Kirsten Westergaard og Geir Vassli tyggende på hver sin rullekebab. God sikringskost første nyttårsdag, men:

– Kebab kjøper jeg kun her og ett annet sted i byen, sier Westergaard.

Hun jobber selv som kokk i et cateringfirma som lager økologisk mat, og følger med på matsakene i mediene. Dårlig kebabkjøtt kom i fokus da politiet i mai oppdaget en ulovlig kjøttfabrikk i Østfold. Politiet mener fabrikken har kvernet ut 500 tonn tvilsom farse i østlandsområdet i løpet av de siste fire årene.

Sju personer er siktet for grove brudd på momsloven, matloven, regnskapsloven og for skatteunndragelser. I januar starter rettssaken. Mattilsynet anslår at det hver uke smugles opptil 20 tonn ulovlig kjøtt til Oslo. De frykter salmonella, og oppfordrer folk til å tenke seg om.

– Man venter jo på at noen skal bli alvorlig syk av det, sier Westergaard.

– Har du hatt noen dårlige kebabopplevelser?

– Skal jeg ramse opp, eller, spør Geir Vassli.

– Det er blitt mange dårlige kebaber på vei hjem fra byen, sier han, uten å være så ivrig på å utdype emnet midt under måltidet.

– Hvordan vet dere at maten er trygg akkurat her?

– Vet ikke helt, men den smaker jo godt? Andre steder kan kebab smake helt søppel. Men her er de proffe, mener Westergaard.

– Men man skal være skeptisk.

Mange store saker

– Jo, det har vært mange store saker. Jeg håper vi unngår en del av disse tilfellene i 2008, men jeg ser for meg at vi vil få noen saker neste år også, sier Mattilsynets distriktssjef i Oslo Kjetil Berg til NTB.

Han vil ikke karakterisere maten som farlig, men vi har hatt enkeltepisoder, for eksempel med mykosten som ble servert på Rikshospitalet.

– Den var absolutt farlig, sier Berg.

I november ble det kjent at fem pasienter ved Rikshospitalet døde av listeriasmittet ost fra et norsk gårdsmeieri. Totalt ble 14 ble syke. Mattilsynet har beordret full gjennomgang av matrutinene, og Rikshospitalet vil heretter ikke servere risikoprodukter som mykoster, gravet og røykt laks til sine pasienter.

Mattilsynet vil gjennomføre en særskilt tilsynskampanje rettet mot kjøkkenhygiene på sykehus og helseinstitusjoner i 2008.

Også i Nordland og Sør-Trøndelag ble det varslet om to tilfeller av listeriose i oktober. Begge personer hadde spist den aktuelle osten, som raskt ble trukket fra markedet.

Lakselisteria

I oktober ble det også funnet listeriabakterier i et parti skivet, gravet laks hos butikkjeden Rema 1000. Laksen stammet fra produsenten Godehav, og Rema 1000 anbefalte alle som hadde fått i seg denne laksen, å ta kontakt med lege.

Laksen ble solgt over hele landet i 100-gramspakninger, og ble umiddelbart trukket fra markedet. Det skal ha gått ut 200 kilo laks fra produsenten til grossistene, men hvor mye som er solgt videre til kundene er uklart.

Vannparasitter

Samme måned (oktober) ble det oppdaget parasitter i drikkevannet tre steder i Oslo. Folk i hovedstaden måtte koke vannet.

Drikkevannet til mesteparten av Oslos befolkning renses i dag ved mikrosiling og gjennom tilsetting av klor. Dette tar ikke knekken på Giardia-parasitten.

– Giardia-parasitten er liten og vil stort sett slippe igjennom den tradisjonelle rensingen ved dagens vannrenseanlegg, sier Berg.

Først i 2008 får hovedstadens befolkning drikkevann som tilfredsstiller kravene i drikkevannsforskriften om blant annet to såkalte hygienebarrierer i vannbehandlingsprosessen.

I mai skal det nye vannrenseanlegget på Oset formelt åpnes, men fra rundt februar og utover skal anlegget trinnvis kjøres i gang, og UV-anlegget skal testes.

Høsten 2004 ble rundt 6.000 personer i Bergen syke som følge av dårlig drikkevann. Renseanlegget i Bergen hadde samme type rensing som benyttes i Oslo i dag.

Flere av de små vannverkene rundt omkring i landet er også utsatt for unødig helserisiko om noe uventet skulle skje.

Mer fra Dagsavisen